Casanova_medium
Fotó: vigado.hu

Fekete György, az MMA elnöke nyitotta meg a kiállítást, aki köszöntő beszédében elmondta: csaknem 200 kép látható a kiállításon, amely a művész valószínűleg eddigi egyik legnagyobb tárlata. Az általa nagyra becsült művészt méltatva kiemelte: a pimaszság, az érzékenység, a kedvesség, a finomság, az irónia, az önirónia egy emberben ritkán összegeződik, az pedig különösen ritka, hogy valaki az eredendő egyéniségét a művekben ilyen mértékben meg tudja jeleníteni. ?Gyulai Líviusz olyan elképesztő módon hasonlít a saját műveire és a művek úgy hasonlítanak Líviuszra, hogy az ritka a magyar képzőművészetben? ? tette hozzá. Mint mondta: lenyűgözi az a kitárulkozás, az őszinteség és vakmerőség, ahogy a művész a közönség elé tárja életét.

?Szóval itt ez a másik világ, amiben másként vannak a dolgok, nem jobban vagy rosszabbul, de szerethetőbben, annyi szent? ? fogalmazott megnyitójában Orosz István grafikusművész, filmrendező, a tárlat kurátora. ?Fametszet? Rézkarc? Kőnyomat? Linó? Nem válogat, őt választja ki magának Psyché, a hajdani költőnő? ? mondta, utalva a művész Weöres Sándor Psyché című kötetéhez készült illusztrációjára. Orosz István az MTI-nek elmondta: az életmű zömét bemutató kiállításon önálló grafikai munkák, könyvillusztrációk és animációs filmhez készített alkotások kaptak helyet. A monitorokon a művész animációs filmjei is láthatók és az illusztrált könyvek is megtekinthetők.

gyulai_liviusz_di_2
Fotó: solartgaleria.hu

Orosz István így írt a kiállítás ismertetőjében Gyulai Líviuszról: ?kézre áll neki minden, a finom pontozás, az éles metszés, a lendületes vonalrajz, a laza ecsethúzás. Bravúros nézőpontváltásokkal és izgalmas stílusváltásokkal varázsolnak el a Vigadóban kiállított grafikai lapok.? Orosz István kiemelte: a művész talán legfontosabb illusztrációja, amellyel annak idején ? 35 évesen ? berobbant a köztudatba, Weöres Sándor Psychéje. Ugyanazt tette, mint a költő, amikor egy fiktív írónő stílusában megírta a könyvet, Gyulai Líviusz is kitalált egy akkori, 19. század eleji grafikai stílust, és azt pontosan tudta imitálni. ?Stílusbravúr volt, amit akkor végrehajtott? ? tette hozzá. Mint mondta: a művész illusztrálta többek között Fazekas Mihály Lúdas Matyiját, Balzac Pajzán történeteit, Shakespeare műveit, Leacock és Egon Erwin Kisch munkáit. Kiemelte Gyulai Líviusz görög olimpiainaptár-sorozatát és Babits Jónás könyve című művéhez készült litográfiáit. ?Azt hiszem, minden alkotótársam egyetért abban, hogy mikor újra és újra együtt látja munkásságának gyümölcseit, maga is elképed? ? mondta Gyulai Líviusz. ?Nézzék a munkáimat olyan szeretettel, ahogy én a papírlap fölé hajolva csináltam őket? ? fogalmazott.

A művész 80. születésnapja alkalmából Lulu 80 ? Mesék álló- és mozgóképeken címmel a kiállításhoz kapcsolódva katalógust is kiadott a Magyar Művészeti Akadémia.

 

Forrás: MTI