fbpx

Mesevilág rézkarcon

Gross Arnold-életműkiállítás nyílik a grafikus és festőművész születésének 90. évfordulója alkalmából december 6-án Budapesten.

A Széphárom Közösségi Térben bemutatják a jubileumra készült nagymonográfiát is. A művészet kertje Gross Arnold 90 című, január 31-ig látható kiállításon a Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész (1929-2015) legismertebb kompozíciói témakörük szerint szerint csoportosítva jelennek meg.

A széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályája során a rézkarcolás egyik legjobb magyarországi mesterévé vált. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel.

Gross Arnold: Kertvárosi álom I.

A tárlat középpontjában a karácsony és a játék áll. Gross Arnold maga is örök gyermek volt, aki nem csak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani. Az életmű-kiállításon a művek mellett megidézik jellegzetes tárgyvilágát, a képein is megjelenő karácsonyfa körül zakatoló kisvasúttal.

A tárlat különlegességét a technikailag különleges színnyomatvariációk és a ritkán látható olajfestmények és diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross-féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek.

Gross Arnold: Tordai kert

A tárlaton Gross Arnold kevés és ritkán látható olajfestményei közül is megjelenik néhány. Így a Beszélgetések a barátságról nagy méretű festménye és az egykor a Buda Penta Hotel részére készült két installációja, amelyek még nem voltak egy térben bemutatva. A kiállításon vetítik Sós Mária 1978-as Játék-Film című, Gross Arnoldról készült portréfilmjét is.

A kiállítás anyagát a Gross Arnold Galéria és a Jászi Galéria gyűjteményéből állították össze, kiegészítve magángyűjtők, az ibis Mercure Castle Hill, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotásokkal.

Gross Arnold: A nem hervadó kert

Négy éve hunyt el Gross Arnold, a nemzet művésze, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze. A tordai születésű művész november 25-én ünnepelte volna 90. születésnapját. Ez alkalomból jelenik meg a Gross Arnold Galéria több éves előkészítése és kutatása nyomán született nagymonográfia Révész Emese művészettörténész, a tárlat kurátora tanulmányával. A művészet kertje Gross Arnold (1929-2015) művészete című több mint 300 színes képpel illusztrált monográfia a tanulmány mellett korabeli dokumentumok, forrás szövegek, közeli jó barátok visszaemlékezései és a hagyatékot ápoló fiának bevezetője teszik teljessé.

Nyitókép: Gross Arnold Budapest című alkotása

A rovat további cikkei