Közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség-bemutatókkal és népi játszóházakkal várják a látogatókat. Ahogy minden évben, úgy ezúttal sem csak megcsodálni lehet egyedülálló népi kézműves örökségünket, de a közel száz látványműhelyben a látogatók ki is próbálhatják a mesterségeket.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt témája sokak nagy kedvence: a lábbeli. Különösen nagy hangsúly kerül a szegedi papucsra: a ma reneszánszukat élő remekekhez kapcsolódóan kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, akik elleshetik a cipészmesterek titkait.


szegedi_papucskeszites_600x337.png
Fotó: MTI/ Németh György

Bemutatkozik A világ legjobb cipésze megtisztelő címmel rendelkező mester is, akinek családja generációról generációra örökíti a szakma fortélyait. Műhelyükben a megrendelő lábára tökéletesen idomuló cipőket készítenek, amelyekhez általában borjúbőrt használnak, de a különlegesebb darabokhoz akár krokodil-, lazac-, cápa-, rája-, strucc vagy angolnabőrt is alkalmaznak. Érkeznek cipőkészítők Izlandról és Spanyolországból is. A Törökországból érkező mester műhelyében a Harry Potter filmek lábbelijeit csodálhatják meg az érdeklődők.

 

A japán mesterek segítségével megismerkedhetünk a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a furosiki batyuval, a kokesi babával és még sok más érdekességgel.

A látogatók maguk is megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, vagy akár friss virágcsokrot rendezni, de meg is kóstolhatják a japán ételeket és italokat. Emellett a japán kultúra legemblematikusabb hangszerével, a taikóval, japán dobbal is megismerkedhetnek a látogatók.


mestersegek_unnepe_600x397.png
Mesterségek ünnepe

A színpadokon a négy nap során fellépnek hazánk legkiválóbb népzenészei, énekesei, mesemondói, néptáncosai. Ott lesz többek között Lajkó Félix legújabb, nagyzenekari koncertjével, Bársony Bálint a Magyar Raphsody Projecttel, Szalonna és Bandája, a Kerekes Band, Chris Potter világhírű amerikai szaxofonos és a Dresch Quartett egy közös koncerttel valamint a Fitos Dezső társulat. Augusztus 17-én az Úton van a Czifra Központ projekt is képviselteti magát.