Összetartozunk alcímmel, rendhagyó módon rendezik meg idén augusztus 20. és 23. között a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palota Oroszlános udvarában.

Fellép mások mellett a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, Pál István Szalonna és bandája, megrendezik a folkTREND!-divatbemutatót, valamint az Örökség Egyesület és a FolKid Fesztivál gáláját.

A kézműves programok idén vidékre költöznek. Országszerte hét helyszínen – Debrecenben, Békéscsabán, Kisgyőrben, Mezőkövesden, Miskolcon, Székesfehérvárott és Zalaegerszegen – kézműves vásárral, látványműhelyekkel, mesterség-bemutatókkal, kreatív népi játszóházakkal várják az érdeklődőket augusztusban és szeptemberben.

Augusztus 20-án az Örökség Egyesület Táncoló, Éneklő Ország című
programsorozatával kapcsolódik a rendezvényhez, lesz hangszerbemutató, tánc- és
énektanítás, fotósarok és táncház. Fellép Pál Lajos a tanítványaival, a Sarjú
Banda és a Duna Művészegyüttes.

Augusztus 21-én a Duna Karnevál vendége
lesz a Fitos Dezső Társulat A falu
című táncprodukciója. Pál István Szalonna és bandája jubileumi koncertje három
kerek évforduló – Pál István Szalonna 40. születésnapja, a zenekar
fennállásának 15. évfordulója és Trianon centenáriuma – köré szerveződik, a
zenekar és barátai Kárpát-medencei utazásra hívják közönségüket.

A trianoni évfordulóhoz kapcsolódva a Duna Művészegyüttes főszereplésével mutatja be Üzenet haza című táncszínházi produkcióját. A Hagyományok Háza előtti Corvin téren rendezik meg a Nagyvárosi Folkudvart, ahol kézműveskedés, aprók tánca és gyerekkoncertek, esténként nép- és világzenei koncertek, valamint táncház szórakoztatja a közönséget. A fesztivált augusztus 23-án este a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja Hágókon innen és túl című előadása zárja.

A Mesterségek Ünnepe idei kiemelt témája a fejrevaló viseletek lesz. Ehhez kapcsolódva a rendezvényt szervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot írt ki népi kézműveseknek és dizájnereknek. A felhívásra mintegy 60 alkotás érkezett, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályamunkákból kiállítást rendeznek. A díjátadóval egybekötött megnyitót augusztus 21-én 17 órakor tartják a Hagyományok Házában, ahol a tárlat szeptember 6-ig lesz megtekinthető.

A járványügyi korlátozások betartása mellett ötszáz főig fogadják az érdeklődőket, a színpadi programok megtekintéséhez előzetes regisztráció szükséges.

Fotók forrása: a Mesterségek Ünnepe Facebook-oldala