A felújított Tímárház átadásával, három megye kézműveseinek bemutatkozásával és vásárával rendezik meg a Mesterségek ünnepét szeptember 5-én Debrecenben.

A járványhelyzet miatt elmaradt budapesti mesterségek ünnepe helyett több vidéki helyszín, köztük Debrecen ad otthont idén kisebb, hasonló programoknak.

A Mesterségek ünnepe az Észak-Alföldön, Debrecenbe kéne menni elnevezésű programban három megye –Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg – kézművesei mutatkoznak be szombaton a Dósa nádor téren, tovább erősítve a cívisváros regionális kulturális központi szerepét.

Ezek egyike a Tímárház, amely őrzi és bemutatja a város kézműves hagyományait, miközben maga az épület Debrecen egyetlen eredeti helyen megőrzött ipartörténeti épülete. A regionális népművészeti központként is működő épület felújításához 120 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást használtak fel, amit 20 millió forinttal egészített ki Debrecen önkormányzata. A felújítás során új közösségi tereket, előadókat is kialakítottak.

Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, a Tímárház-kézművesek háza egységvezetője szerint egyfajta „kincsesházként" működik az intézmény, ahol „őrzik és megújítják a hagyományokat". Azt is elmondta, hogy a Tímárház az országban egyedüliként látványműhelyként is funkcionál: az érdeklődők munka közben figyelhetik meg hogyan készül, formálódik egy-egy termék a mesterek keze alatt.

Augusztusban és szeptemberben az ország nyolc településén rendezik meg a mesterségek ünnepét. Debrecenben három megyéből kilenc szervezet kilencven alkotója – köztük a debreceni Tímárház kézművesei – mutatják be portékáikat szeptember 5-én a belvárosi Dósa Nádor téren, miközben a nap folyamán környékbeli néptánc és énekegyüttesek produkcióit is megtekinthetik az érdeklődők.