Augusztus 20-án a mesterek felvonulnak a Szent György tér, Dísz tér, Tárnok utca, Szentháromság tér útvonalon; ezzel és a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét. A mesterségbemutatók mellett a kézművesek kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat.

A Mesterségek ünnepe keretében, augusztus 21-22-én rendezik meg a népművészek világtalálkozója, a III. Folkloriada záróeseményeit. A Folklórfesztiválok Nemzetközi Szövetsége által szervezett eseményen 72 ország 2200 táncosa és zenésze lép fel; a Palota történelmi falai között és körül felépített színpadokon néptánc-együttesek, zenekarok és szólisták mutatják be hagyományos dalaikat és hangszeres népzenéjüket, táncaikat. Az előadók között van Grúzia, Finnország, Puerto Rico és a Fülöp-szigetek egy-egy táncegyüttese, továbbá a verbunkosokat, táncmuzsikákat játszó Budapesti Vonósok és a Bekecs Zenekar.

A közönség minden este más nemzetiségű táncházban táncolhat; a Tabán felőli vároldalon pedig körtáncokat és tánctanítást szerveznek.

A Budapesti Történeti Múzeumban, a Királyi Pincében ugyancsak csütörtökön nyílik a hangszerkészítők fesztiválja; a Magyar Hangszerész Szövetség hegedű- és gitárkészítő, historikus hangszerkészítői mutatják be munkáikat. A pincében neves előadóművészek komolyzenei hangszerbemutató koncerteket tartanak minden délután, a Rondellában pedig népi hangszerkészítők mutatkoznak be.

A Mesterségek ünnepének idén a nemez a központi témája: kapcsolódó rendezvényként augusztus 10-től 29-ig a “Te bárányok gyapjából való” nemzetközi nemezkiállításnak ad helyszínt a Magyar Nemzeti Galéria. A Budavári Palota mögött, a Hunyadi Udvarban eredeti nemezsátrakból nemezfalu épül fel; 20 ország 150 alkotója a többi között a nádfüggöny hímeléssel, kötélveréssel, valamint a sátorváz- és nemeztakaró-készítéssel ismerteti meg az érdeklődőket.

A Télen fűt – nyáron hűt című, nemezruhákat és kiegészítőket bemutató tárlatot augusztus 10. és 29. között tekinthetik meg az érdeklődők az Iparművészeti Múzeumban.