November 7-én a Müpa Auditóriumban tartják az ötödik alkalommal megrendezett Műtárgybefektetési Konferenciát, amelyen a hazai aukciós piacot összegző friss kiadvány is megjelenik, de a kerekasztal-beszélgetéseken szó esik a mesterséges intelligenciáról és a műgyűjtés jelenkori motivációiról is.

A Műtárgy.com, a hazai műtárgypiac vezető információs portálja ötödik alkalommal hirdeti meg a Műtárgybefektetési Konferenciát szakemberek közreműködésével. Az idei konferencia kiemelten foglalkozik a magán- és vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációival, a műkereskedelem adózási kérdéseivel, a magángyűjtők és múzeumok együttműködésével, az ékszer mint alternatív befektetés lehetőségeivel és az új technológiák és innovációk megjelenésével a műkereskedelemben.

A műtárgykereskedelem, műgyűjtés elméleti és gyakorlati hátterének feltárására, megértésére igen kevés program biztosít teret hazai viszonylatban. Bár egyre növekszik a Magyarországon műgyűjtésbe kezdő magánszemélyek és vállalatok aránya, képzésük és szemléletformálásuk gyakran nem kap kellő hangsúlyt. A konferencia szervezői ezért igyekeznek tenni a nemzetközi színtérhez való felzárkózás elindítása érdekében.

A résztvevők a hazai műtárgypiac kiemelkedő szakértőinek előadásait, kerekasztal-beszélgetéseit hallhatják a nap folyamán. A konferencia elsősorban a műtárgybefektetés iránt érdeklődőknek, műtárgyvásárlóknak, kezdő és aktív műgyűjtőknek, illetve műkereskedelmi szereplőknek szól. Az egész napos rendezvény háziasszonya Nemes Anna Junior Prima Díjas riporter, műsorvezető.

Az V. Műtárgybefektetési Konferencián mutatja be először a szervező Műtárgy.com A magyar művészek aukciós piaca kiadványának negyedik kiadását, amely a magyar alkotókat aukciós teljesítményük alapján állítja sorrendbe. A kiadvány és a mögötte álló 60 ezer aukciós leütési tételt tartalmazó adatbázis célja a magyar műtárgypiac átláthatóságának növelése, bemutatása, továbbá a hazai műtárgybefektető, -vásárló, -gyűjtő, illetve a műtárgypiac iránt érdeklődő közönség informálása. A magyar művészek aukciós piaca kiadvány alapján Kollmann Szilvia, a Műtárgy.com alapító ügyvezetője előadásában a legfontosabb számokat, trendeket és rangsorokat, köztük a top 50 legdrágább nem élő művész és top 25 legdrágább élő művész listáját ismerteti.

Az esemény szervezői évről évre törekednek a műtárgypiac legavatottabb szakembereinek meghívására. A nemzetközi kapcsolatok kialakításának elősegítése érdekében a tavalyi évben Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte Global Art & Finance tanácsadói vállalat koordinátora tartott előadást az érdeklődők számára. A 2023-as rendezvény kulcsszereplője Pierre Vasarely, az op-art és a kinetikus művészet atyjaként világhírűvé vált, pécsi születésű Victor Vasarely egyetlen unokája, aki új könyvét – Vasarely regényes évszázada – mutatja be apja és nagyapja életútjáról, személyes történeteivel kiegészítve azt. A bevezetőt Kárpáti Katalin muzeológus tartja, Vasarely francia nyelvű előadását szinkrontolmácsolással követhetik a résztvevők. A rendezvényen a könyv dedikáltatására is lehetőség nyílik. Dr. Takács József geológus, mineralógus, drágakőszakértő, ötvösmester előadásában kifejti, hogy miért és hogyan érdemes ékszerbe, drágakőbe fektetni, példákon keresztül ismerkedhetünk meg e speciális terület előnyeivel és esetleges veszélyeivel.

A magángyűjtemények és a vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációiról a panelbeszélgetés meghívott vendégei: Dudás Ildikó, a Kempinski Hotel PR-igazgatója, Hamvai Kinga, az MNB által életre hívott kortárs gyűjteményt gondozó MNB Arts and Culture divízió vezetője, Horn Péter műgyűjtő, a B. Braun Magyarország vezérigazgatója, Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, a F.E.A.G.A. (Európai Galériák Szövetsége) alelnöke és Szabó András, a Resonator Kft. alapító ügyvezetője, műgyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója beszélgetnek.

A második kerekasztal-beszélgetés során a magángyűjtők, magángyűjtemények és a közgyűjtemények kapcsolatát elemzik a résztvevők, Pados Gábor, az acb Galéria és az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, Spengler Katalin műgyűjtő és Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese. Szó esik majd a múzeumi kölcsönzések gyakorlati vetületein át a privát és az állami szektor összetettebb együttműködési lehetőségeiről is, valamint körbejárják a múzeumok baráti köreit is. A panelbeszélgetés moderátora Fenyvesi Áron, az acb Galéria főkurátora. A konferencia délutáni programjában szerepel Radnai Károly, az Andersen Magyarország ügyvezető partnerének előadása, amelyben átfogó képet ad a legfontosabb, műtárgyvásárlást és -értékesítést érintő adózási kérdésekről.

Az új technológiák megjelenésével, illetve a mesterséges intelligencia fejlődésével járó változások már most érezhetők a kreatív ipar minden területén. De vajon hogyan reagál majd a műkereskedelmi szakma az új kihívásokra? A kerekasztal-beszélgetés során a résztvevők – Faragó Balázs alapító, CEO, Walters Cube, Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő, Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója és Szauder Dávid AI-művész, kurátor – széleskörűen értelmezik a technológia és a kereskedelem viszonyát az online aukciótól az augmented realityben szerzett tapasztalatokig. A panelbeszélgetés moderátora Weiler Péter képzőművész.

Az egész napos rendezvényen összesen nyolc program, előadások és kerekasztal-beszélgetések lesznek a megszokott konferencia-napirenddel, büféasztalos ebéd és kávészünetek beiktatásával. A konferenciához kapcsolódnak további VIP programok, az ezekre külön jegyet váltó résztvevők tárlatvezetéssel járhatják be a Ludwig Múzeum aktuális kiállítását, valamint exkluzív raktárlátogatáson is részt vehetnek.

A konferencia résztvevői megkapják a Kutatás a hazai műtárgyvásárlási szokásokról című tanulmányt és A magyar művészek aukciós piaca című, 2023-ban negyedik alkalommal publikált kiadványt.

Fotó: Shutterstock