Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter a mesterséges intelligencia európai közösségének létrehozását javasolta vasárnap az innovációs erőforrások jobb összehangolása érdekében.

„Ez a projekt összehozná a legjobb kutatókat, a legjobb tudósokat, a legjobb start-upokat és a legjobb adatközpontokat közös elvek mentén, hogy megelőzzük a biztonsági és kulturális visszaéléseket” – mondta a tárcavezető a vasárnap megjelenő Le Journal du Dimanche című hetilapnak adott interjúban.

Szerinte Franciaországnak előnye van a mesterséges intelligencia terén, és egy ambiciózus projekt felé kell vezetnie Európát. Az e téren elért sikerek szimbóluma a francia Mistral mesterséges intelligencia (MI), amely szerinte egyike a legjobbaknak Európában.

A Mistral MI „hazánkban dinamikus ökoszisztémát talált, finanszírozást, kulturális modellt, igényt. (...) Franciaország továbbra is vezető szerepet fog betölteni a mesterséges intelligencia területén Európában, ha egyszerűsítjük eljárásainkat, ha rendelkezésre bocsátjuk a szükséges tőkét, ha megvédjük nyílt forráskódú modellünket” - mondta Bruno Le Maire. „Európában minden adott ahhoz, hogy megnyerjük az MI-csatát” – tette hozzá a tárcavezető. „Eljött az ideje, hogy az Európai Unió összekapcsolja az innovációt és a kockázatot azáltal, hogy a tömeges beruházást helyezi előtérbe a szabályozás előtt.

Mivé akarunk válni? Az újfajta tudás előállítóivá? Vagy csak a Meta és a Google ügyfeleivé?”

– fogalmazott a miniszter.

Január közepén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra szólította fel az Európai Uniót, hogy duplázza meg erőfeszítéseit a mesterséges intelligencia területén annak érdekében, hogy ne maradjon le az Egyesült Államok mögött. Két hét héttel később a tagállamok jóváhagyták a mesterséges intelligencia szabályozására vonatkozó első jogszabályt, figyelembe véve az induló vállalkozások igényeit.

Fotó forrása: Shutterstock