fbpx

Mészáros Márta-hónapot tart a Brit Filmintézet

Júliusban a Brit Filmintézet (BFI) egy hónapos retrospektív programsorozattal ünnepli Mészáros Márta filmrendezőt. A mozifilmek megtekinthetők élőben a londoni BFI Southbank központban, és július 17-től online a BFI Player műsorán.

Mészáros Márta – aki szeptemberben tölti be 90. életévét – előre felvett bevezetőkkel és rövid videókkal lesz jelen a programsorozaton, amelyeket a BFI Southbank válogatott filmjei előtt vetítenek, valamint Egyesült Királyság-szerte ingyenesen elérhetők lesznek a BFI online csatornáin keresztül. A program megvalósításában a BFI partnere a Nemzeti Filmarchívum és a Londoni Magyar Kulturális Központ.

Műsoron szerepel többek között Mészáros díjnyertes fikciós debütálása, az Eltávozott nap (1968), a nemzedékek közötti női szerep fejlődését feldolgozó Örökbefogadás (1975), amely az első olyan női rendező által készített film volt, amelyet Arany Medvével jutalmaztak a Berlinalén; valamint a Napló-trilógia Czinkóczi Zsuzsa főszereplésével: Napló gyermekeimnek (1984), Napló szerelmeimnek (1987) és Napló apámnak, anyámnak (1990). Szintén a program része a Szabad lélegzet (1973) helyreállított verziójának világpremierje, amelyben egy fiatal szövőnő az őszinteség próbáját állja ki, mikor szerelembe esik egy ifjú egyetemista fiúval.

Miközben Mészáros mindig is ellenállt a „feminista filmrendező” címkének, tagadhatatlanul női szempontból készíti filmjeit, gyakran saját személyes tapasztalatai alapján. Munkái rengeteget tanítanak a nézőknek a szülők és gyerekek közti kapcsolatról, az állam és az egyén viszonyáról és a közép- és kelet-európai életről. Maggi Hurt, a programsorozat koordinátora a július 5-i vetítés előtt Mészáros munkájának legfontosabb narratív és stilisztikai elemeit tárja fel előadásában.

A műsoron megjelelő összes filmet a Magyar Nemzeti Filmarchívum nemrég restaurálta, ami kiváló alkalmat biztosít arra, hogy megemlékezzünk Mészáros éles, metsző stílusú narratívájáról és képvilágáról, amely korunkban is épp olyan releváns, mint készítésekor volt.

Nyitókép: Mészáros Márta, forrás: NFI

A rovat további cikkei