fbpx

Mészáros Márta kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját

A világ filmművészetéhez való egyedülálló hozzájárulása elismeréseként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját a 34. Európai Filmdíj átadóünnepségén, december 11-én Berlinben. A MUBI nemzetközi streaming platform a magyar rendező életművének fontos filmjeivel tiszteleg a rendező előtt.

Bátor és innovatív filmjein keresztül Mészáros Márta elkötelezte magát a női életek bemutatása mellett, hangot adva a független nőknek és az összetett női személyiségeknek.

Az Európai Filmakadémia nagy büszkeséggel ismeri el életműdíjával Mészáros Mártát, minden idők egyik legjelentősebb női rendezőjét.

A szervezet 34 éves fennállása során először ismer el életműdíjjal kelet-közép-európai rendezőnőt. A díj alkalmából és az Európai Filmakadémiával együttműködve a globális filmes streaming platform, gyártócég és filmforgalmazó MUBI november közepétől bemutatja Mészáros Márta életművének kiemelkedő alkotásait. A rendezőnő a 34. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 11-én Berlinben – a ceremónia élőben követhető lesz a http://www.europeanfilmawards.eu oldalon.

A Nemzeti Filmintézetnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztésért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét idézik. „Gratulálok az Európai Filmakadémia életműdíjához, és jó egészséget kívánok Mészáros Mártának! Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük” – fogalmazott Káel Csaba. Mint kiemelte, Mészáros Márta filmjei közül a közelmúltban 11 alkotás újulhatott meg a Nemzeti filmdigitalizálási és filmrestaurálási programban, a Filmarchívum és a Filmlabor munkájának köszönhetően.    

„Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket” – hangsúlyozta Káel Csaba.

Nyitókép: Mészáros Márta az Aurora Borealis – Északi fény című filmjének forgatásán a VIII. kerületben 2015-ben. Fotó: MTI/Kallos Bea

A rovat további cikkei