fbpx

Mészöly Miklósra emlékezik 2021-ben az MMA

Mészöly Miklósra emlékezik 2021-ben az MMA abból az alkalomból, hogy a múlt század második felének kiemelkedő írója 100 éve született és 20 éve hunyt el.

Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált szép reménytelenséget is.

Az MMA a kettős évfordulón – a járvány miatt megvalósítható rendezvények hiányában – júniusban kerítéskiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

A programok közül elsőként Mészöly Miklós elhunytának 20. évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül.

Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján, 1970-ben Gaál István rendezésében készült Magasiskola című film digitális felújítását, amely el is készült és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.

A nyitóképen jelenet a Magasiskola című filmből. Forrás: filmarchiv.hu

A rovat további cikkei