A műkincsek Rómából az AeroMexiko járatával érkeztek Mexikóvárosba hétfőn.

A többségében 3–7. századi, prekolumbiánus műkincsek olasz rendőrségi akcióknak köszönhetően kerültek elő. A tárgyakat pénteken adták át Rómában Alejandra Frausto mexikói kulturális miniszternek. Frausto értékelésében kiemelte, hogy a történelmi műtárgyak átadása „a nagylelkűség nagyszerű aktusa, Mexikó és Olaszország barátságának megkoronázása”.

A miniszter egyúttal felidézte, hogy az utóbbi négy évben Mexikó számos alkalommal felszólalt az ország kulturális műkincseinek árverésre bocsátása ellen. Andrés Manuel López Obrador, az ország elnöke is határozottan kiállt az ország kulturális örökségéhez tartozó műtárgyak visszaszerzése mellett. A fellépés felhívta a világ gyűjtőinek, magángyűjteményinek és más érintettjeinek figyelmét, és mások mellett Olaszországból és Németországból is önként küldtek vissza prekolumbiánus műkincseket Mexikóba.

Mindezidáig 11 500 mexikói régészeti és történelmi műkincset találtak meg ezen a módon, és számos árverést töröltek – hangsúlyozta a miniszter. 2021-ben az amerikai kontinensről származó prekolumbiánus műtárgyakból rendeztek árverést Münchenben, ami nagy felháborodást keltett a latin-amerikai országokban. A mexikói kormány az árverés lefújását követelte arra hivatkozva, hogy a 324 árverési tételből 74 a mexikói állam tulajdonát képezi, és eladásuk bűncselekménynek minősül.

Fotó: Kulturális Minisztérium / Csendőrség Kulturális Örökségvédelmi Parancsnoksága, Olaszország