A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános konzultációt indított a jövő évi emlékérme-kibocsátási program tematikáiról, amelyre az érdeklődők levélben, valamint elektronikus úton küldhetik el véleményüket és témajavaslataikat március 17-ig.

A Magyar Nemzeti Bank 2025-ben is a kiemelkedő évfordulókra, nemzeti értékeinkre, hazai és nemzetközi jelentőségű eredményekre, valamint személyiségekre kívánja felhívni a figyelmet, amellyel hozzá szeretne járulni a méltó megemlékezéshez. A jegybank célja, hogy az emlékérmék amellett, hogy törvényes fizetőeszközként értéket képviselnek, mindannyiunk számára szimbolikus értéket is hordozzanak, példaképeket állítsanak. Az MNB ezért a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programhoz kapcsolódóan nyilvános konzultációt hirdet, amelynek részeként várja a hozzászólásokat. Az érdeklődők a program tervezett tematikájával kapcsolatban levélben vagy elektronikus levélben legkésőbb március 17-ig tehetnek észrevételt vagy javaslatot.

Az MNB a 2025-ben kibocsátandó forint emlékérmék tematikájára vonatkozó végső döntését a nyilvános konzultáció tapasztalatait is figyelembe véve hozza meg, majd ezt követően kerül sor az emlékérmék anyagának véglegesítésére, névértékének és technikai paramétereinek meghatározására. A jegybank 13 tematikában egy arany, nyolc ezüst és tizenhárom – amelyből öt önálló – színesfém emlékérme kibocsátását tervezi, valamint ennek részeként nyolc, korábban megkezdett emlékérme-sorozatotot tervez folytatni.

A tervek szerint egy arany emlékérme-sorozat bővül jövőre: a 2021-ben indult, Árpád-házi uralkodókat bemutató sorozat Szent László alakjával gazdagodik. Idén is folytatódnak a különleges alakú emlékérme-sorozatok is: a téglalap alakú emlékérméket felvonultató, Nemzeti parkok elnevezésű sorozat folytatásaként az Aggteleki Nemzeti Park jelenik meg a tervek szerint.

Emellett a magyar mérnököket és feltalálókat bemutató gyűjtői sorozat is bővülni fog. Telkes Mária, a napenergia kutatásának egyik úttörője tiszteletére tervez a jegybank négyszögletes színesfém emlékérmét kibocsátani születésének 125. évfordulója alkalmából. Jövőre a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató érmesorozat is bővül a Vöröskereszt egykori székházát megjelenítő, hatszögletű színesfém emlékérmével.

Az ezüst emlékérmék tematikai ajánlásában megtalálhatók a magyar irodalom és nyelvészet, valamint nevelésügy kiemelkedő alakjaihoz kapcsolódó jubileumok: Jókai Mór születésének 200. évfordulója, Apáczai Csere János születésének 400. évfordulója, valamint az első magyar óvodákat megalapító Brunszvik Teréz születésének 250. évfordulója. A tervek szerint a hazai oktatásügy és tudományos élet meghatározó évfordulói is szerepet kapnak a jövő évi emlékérme-kibocsátási programban: a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának, valamint a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma is az ezüst tematikák között kap helyet.

Jövőre a tervek szerint a Füzéri Várat bemutató emlékérmével válik kilenctagúvá a 2004-ben indult Magyar várak gyűjtői sorozat is. A Nemzeti emlékhelyek elnevezésű sorozat következő témája a Budai Várnegyed lesz. A magyar népmeséket reprezentáló sorozat A szorgalmas és a rest leány történetét eleveníti fel a Magyar népmesék rajzfilmsorozat negyedik elemeként, míg a Magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat a kuvasz fajtajellegét mutatja be színesfém emlékérmén.

 Bővebb információk a programról a www.mnb.hu weboldalon találhatók.