A méltán híres aszú mellett Tokaj neve hallatán a régóta létező, komoly hagyományokkal rendelkező írótábor is eszünkbe juthat. Idén a kulturális események sorában kiemelt helyet betöltő Tokaji Írótáborban az első világháború és a Trianon közötti időszak elemzése áll a programok középpontjában augusztus 14-től 18-ig.

Az esemény témája A szétszóródás előtt – Irodalom és művészet 1918-1920, nem véletlenül: a trianoni békediktátum alapjaiban rendítette meg az egykori Magyarország kulturális életét, a viszonyok súlyos átrendeződését vonva maga után.

A Tokaji Írótábor 2018-ban az első világháború irodalmi életét vette górcső alá, most azonban a "nagy háború" befejeződésétől a trianoni döntésig terjedő időszak művészi alakulásának megvitatása lesz a meghatározó. Ehhez többek között Babits Mihály, Herczeg Ferenc, Kosztolányi Dezső, Kassák Lajos, Szabó Dezső művei adják majd a kiindulópontot.

Augusztus 15-én a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady Endre-kiállítását Demeter Szilárd főigazgató nyitja meg a Tokaji Ferenc Gimnáziumban. Ugyanezen a napon Erős Kinga kritikus, szerkesztő vezetésével mutatkozik be a fiatal irodalom néhány ígéretes tehetsége, például Csillag Tamás, Szerényi Szabolcs vagy Horváth Veronika, akinek 2017-ben jelent meg első verseskötete a Fiatal Írók Szövetségénél Minden átjárható címmel.

Augusztus 16-án Tallián Mariann és Lázár Balázs Ady-műsora várja a közönséget. Augusztus 17-én a Tokaji Ferenc Gimnáziumban 1919 a magyar társművészetekben címmel tartanak megbeszélést, ahol is Árkossy István, Temesvári István Péter, Windhager Ákos, Deák-Sárosi László működik közre. Ugyanitt az 1919-es kommün a magyar irodalomban és az 1919 a (későbbi) trianoni határokon túl szintén a munkacsoportok témáinak részét képezik.

A Tokaji Estéken irodalmi események, kiállítás, koncertek (JaMese, Másik oldal, Szalóki Ági) lesznek, de bemutatkoznak a folyóiratok is, és mindezeken túl még borkóstoló is várható.

A zárónapon, augusztus 18-án az ötven éve elhunyt Kodolányi János író emléktáblájának felavatására kerül sor. Itt Bertha Zoltán író laudál, és Kodolányi Gyula író, költő, műfordító mond köszöntőt.

A Tokaji Írótábor ebben az évben mások mellett a Tokaj Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.