Pszeudoteremtmények, álhumanoidok, kétséges eredetű leletek apokrif variánsai, kitalált vizsgálatok preparátumai, megmagyarázhatatlan géplények megtévesztő konstrukciói, titkolt, mesterséges organizmusok egyedei és imaginárius látszatentitásai, bordakosár-analízisek fiktív vizsgálati eszközei, valamint nem létező biodeformitások, experimentumok, konstrukciók ir- és szürreális vascsontkreatúrái, enigmatikus, művi élőlények sosemvolt apparátusai, továbbá képzeletbeli, metafizikus tesztek mutánsai, mechanizmusai, hamisított fajok absztrahált gerinctotemei... talán ezekre is gondolhatott Ulrich Gábor, mikor megalkotta a Szertár anyagát.


 

Így ír prof. dr. Fekete Ernő organoesztéta, osztológus Ulrich Gábor tárlatáról. A szöveg már önmagában is felkelti az ember figyelmét, de még érdekesebbé válik azáltal, ha megtudjuk, a tematikát és a műveket ismertető professzor kitalált személy. A kiállítást a szokatlan ismertetőnek köszönhetően titokzatosság lengi körbe, mely egyértelműen eléri a célját: felcsigázza a leendő látogatók érdeklődését és arra készteti őket, hogy elmerengjenek azon, vajon milyenek is lehetnek például a hamisított fajok absztrahált gerinctotemei. A Kultúra.hu kérdésére Ulrich Gábor elárulta: a kiállításon ?fémszobrok ? melyeket főleg a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziumokon készítettem ?, plasztikák, valamint egyedi nyomatok láthatók majd, melyeket a Kápolna Galériában tekinthet meg először a közönség?.

 

A Szertár című kiállítást Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja nyitja meg, az eseményen pedig Árvai István, a K-ARTS művészeti vezetője mellett Wahorn András Munkácsy-díjas képzőművész is közreműködik, aki a Múzeumok Éjszakáján szubjektív tárlatvezetést is tart Ulrich Gábor művei között.

 

?Ulrich Gábort eddig úgy ismertük, mint Balázs Béla-díjas, híres animátort. Ám azt is tudnunk kell, hogy néhány évvel ezelőtt rákapott a vasszobrászatra és rendkívül érdekes szobrokat alkot. Amellett pedig, hogy animációs filmeket készít, grafikusként is tevékenykedik, amit azért fontos kiemelni, mert mikor szobrokat készít, tulajdonképpen a grafikáit ülteti át a vasba. Ezek nem lecsiszolt, szépen megdolgozott felületű művek, hanem olyan alkotások, melyeken látszik, hogy a tűz alakította őket ? éppen ezért drámai kisugárzásuk van ezeknek a műveknek? ? mondta el Wahorn András, aki arról is mesélt, miképpen kell elképzelni a szubjektív tárlatvezetést. ?Az is előfordulhat, hogy a tárlatvezetés során Ulrich Gáborról egyáltalán nem fogok beszélni. Azonban, amit mondani fogok, az nem lesz független a kiállítástól?, mely megnyitja az emberek képzeletét és lehetőséget teremt arra, hogy az életről, a művészetről, valamint a művészi tapasztalásról is szó essen.

 

Ulrich Gábor Szertár című kiállítása június. 22. és július 7. között minden hétköznap 13-tól 17 óráig tekinthető meg a kecskeméti Kápolna Galériában.

 

Készítette: Tóth Eszter