A kívülről csendesnek tűnő, Kossuth téri épületben mindenhol ? a jól ismert kiállítási terekben is ? gőzerővel folyik a műtárgyak költöztetésének előkészítése. Minden műtárgyat kézbe kell venni, megtisztítani, azonosítani, lefotózni, legyen szó egy egyedi, óceániai darabról vagy a hatalmas kerámiagyűjtemény több száz bokályáról. A nagyságrendet elképzelni is nehéz: körülbelül 250 ezer tárgy, valamint az archívumi adattárban őrzött dokumentum, fénykép és negatív ?mozdul meg? a következő időszakban.
neprajzi_koltozes
Forrás: a Néprajzi Múzeum Facebook-oldala

A muzeológusok, állományvédelmi szakemberek, nyilvántartási dolgozók, gyűjteménykezelők feszes projektterv szerint dolgoznak. ?Az elmúlt egy év során már százezernél is több műtárggyal kerültek közvetlen kapcsolatba munkatársaink? ? meséli Kemecsi Lajos főigazgató. ?A tárgyak kibomlanak a gyűjteményekből, s bár a muzeológusok jelenleg nem feledkezhetnek bele a kutatómunkába, több felmerülő kérdés tisztázására is lehetőséget ad a feladat.? Csak idén 110 ezer műtárgyra került fel QR-kód, és legalább 46 ezer digitális fényképfelvétel készült el. Mechanikusnak tűnő munka zajlik, ám lehetséges, hogy eközben olyan tárgyakat vesznek kézbe, amelyek 40 éve mozdulatlanul pihennek.

neprajzi_szentfoldi_udvozlolapok
A raktárban rejlő tárgyak közt rejtőztek ezek a különleges,
Jézus születésére emlékeztető szentföldi képeslapok is

A műtárgyvédelem is kiemelt szerephez jut. Csont, fa, kerámia, fém, bőr, emberi haj gyakran egyszerre van jelen egy műtárgyban vagy műtárgyegyüttesben, ami hatalmas kihívás a szakembereknek. Figyelembe kell venni minden egyedi sajátosságot, különösen, ha a tárgyakat szerkezetükben is meg kell erősíteni ahhoz, hogy egyáltalán mozdíthatók legyenek.

?A komoly megterhelést jelentő kihívások mellett jelen szeretnénk lenni a közéletben és a szakmai-tudományos közegben is? ? mondja a főigazgató. ?A nagy kulturális fesztiválokkal az elmúlt években sikeresen működött együtt a múzeum. A Művészetek Völgyében a saját múzeumi udvarunkban, az Etno Ligetben a készülő kerámiatér koncepciójával ismerkedhetett a nagyközönség, a Sziget Fesztiválon pedig a Sátor Határok Nélkül kiemelt programhelyszínen, ahol a jelenkor társadalmi jelenségeire reflektáló kínálatával sok ezer érdeklődőt szólítottunk meg.?

 

neprajzi_sziget_600
A Néprajzi Múzeum a Sziget Fesztiválon
Forrás: a Néprajzi Múzeum Facebook-oldala

A Néprajzi Múzeumban 150 éve gyűlik az anyag és az információ. A társdadalomban új igények, kérdések fogalmazódnak meg, ezért folyamatos gondozással olyan színvonalon kell mindent megőrizni, hogy lehetőség legyen időről-időre új hangokkal és eszközökkel megszólaltatni.

NEPRAJZI3

 

A Néprajzi Múzeum új Gyűjteményi Központja a Szabolcs utcában lassan elkészül. A világszínvonalú bázison a raktári funkciót hatékony helykihasználást biztosító korszerű tárolási rendszerekkel, több mint tízezer négyzetméteren alakítják ki. Közben befejeződtek a rendezési munkálatok Törökbálinton, a Néprajzi Múzeum három egységből álló külső raktárbázisán. Itt található többek között a teljes bútor- és világítóeszköz-gyűjtemény, a rítus- és szokásgyűjtemény és az egyházi gyűjtemény darabjai, de a mesterséggyűjtemény, építkezésgyűjtemény, közlekedési gyűjtemény tárgyait is itt őrzik három évtizede.

 

NEPRAJZI2
Több mint 13 ezer tárgyat már felkészítettek a szakemberek a költözésre. Van köztük komplett vásári lovas körhinta, szekér és egy fatörzsből kivájt, közel 7 méter hosszú bödönhajó is.

Miközben tehát a költözés előkészítése zajlik, a háttérben folynak a jövő állandó tárlatait életre hívó tudományos munkálatok is. A városligeti, új épületben tervezett háromezer négyzetméteres bemutatótér ? melynek alapterülete a korábbi háromszorosa lesz ? korszerű szemléletű, nagyszabású, látogatóbarát állandó kiállítás létrehozására kínál lehetőséget.

A csomagolásról készült videó itt látható.