Új programokat indított a Magyar Nemzeti Múzeum, köztük egy ismeretterjesztő videósorozatot, de mint azt Bérczes Zsigmond, az intézmény kreatív igazgatója kiemelte, a nemzet múzeumaként a közösségformálásban, a társadalmi felelősségvállalás területén is aktívan jelen kell lenniük.

Bérczes Zsigmond hangsúlyozta: az érdeklődés felkeltése, a tárlatok szemléletének folyamatos megújítása, a kor és a közönség igényeihez igazítása ugyanolyan fontos, mint a gyűjtemény felügyelete, megőrzése és bővítése. A múzeum decemberben csatlakozott több jótékonysági akcióhoz, és talán még egy kiállítás megvalósulását sem kísérte olyan közösségi és társadalmi összefogás, mint a nagy sikerű Magyar Menyasszony kiállítást, amelynek anyaga a múzeumi szakma, kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek összefogásából, felajánlásaiból állt össze. Ezt az utat folytatva alakulnak a Múzeum programjainak és kommunikációs tevékenységének kreatív irányai a következő hetekben – mondta el.

Van bennünk valami közös címmel sorozat indul a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi csatornáin azzal a céllal, hogy elérhetővé tegyék azt az ismeret- és tudásanyagot, amit a múzeum a magyarok közös múltjáról őriz, és bemutassák azokat a múltbeli ereklyéket, különleges tárgyakat, amelyek a köz tulajdonai. Újdonságként a múzeum nyilvánosság számára nem elérhető gyűjteményeibe is betekinthetnek az érdeklődők, és olyan tárgyakat láthatnak, amelyek speciális tárolást, védelmet igényelnek. A sorozatban az intézmény művészettörténészei, történészei, régészei, restaurátorai mutatják be az őrzött kincseket és a hozzájuk fűződő érdekes történeteket.

Új programként jeles napok alkalmaiból zenés tárlatvezetések indulnak, és folytatódik az élő múzeum programsorozat is.

További információ a programokról itt.

Fotó: Shutterstock