ladybird_600x337.png
Lady BirdFotó: imdb.com


Vörös veréb (Premier: március 1.)

A Constantine ? A démonvadász, a Legenda vagyok című filmeket, valamint Az éhezők viadala-trilógiát jegyző Francis Lawrence legújabb alkotása ? amelyet Budapesten forgattak ? igazán izgalmasnak ígérkezik. A Vörös veréb főhőse Dominika Jegorova (Jennifer Lawrence): odaadó gyermek, aki bármi áron megvédi édesanyját. Prímabalerina, aki testileg és lelkileg is a végsőkig feszítette korlátait. Mestere a csábításnak és a manipulálásnak. Amikor a karrierje végét jelentő sérülést szenved, bizonytalan és sötét jövő dereng fel Dominika és anyja előtt. Így lesz a lányból könnyű préda a Veréb Iskola, egy titkos hírszerzési szolgálat számára, akik kivételes fiatalokat tanítanak arra, hogy testüket és elméjüket fegyverként használják. Kiállja a szadista kiképzést és belőle válik a legveszedelmesebb Veréb, akit a program valaha produkált. Ám Dominikának össze kell egyeztetnie új énjét azzal, aki egykor volt. Nemcsak saját, hanem minden kedves ismerősének élete veszélyben forog, köztük egy amerikai CIA-ügynöké is, aki minduntalan arról győzködi: ő az egyetlen ember, akiben a lány megbízhat.  

Lady Bird (Premier: március 1.)

Greta Gerwig első önálló rendezése merész, új hangot üt meg, valamint bravúrosan tárja fel a humort és a pátoszt, amit egy anya és tinédzser lánya közti viharos viszony rejt. Christine ?Lady Bird? McPherson (Saoirse Ronan) teljesen olyan, mint szeretettől túláradó, megrögzötten makacs és határozott anyja, Marion (Laurie Metcalf), akivel örökös harcban áll. Marion nővér, és fáradhatatlanul dolgozik, hogy ellássa családját, miután Lady Bird apja elveszíti az állását. A kaliforniai Sacramentóban vagyunk 2002-ben: az amerikai gazdaság szeszélyes változásai közepette játszódó történet tükröt tart a kapcsolatoknak, melyek formálják a személyiségünket, a hiteknek, melyek meghatároznak minket, de még annak páratlan szépségű helynek is, amelyet otthonnak nevezünk. Cseppet sem véletlen, hogy esélyes ? többek között ? a legjobb film Oscar-díjára?  

Vonat Busanba ? Zombi expressz (Premier: március 1.)

Bár Sang-ho Yeon filmje 2016-ban készült, hazánkban csak március 1-jétől vetítik ? aminek igazán örülhetünk, hiszen olyan horror, melynek komoly mondanivalója van. Főszereplője egy elfoglalt befektetési tanácsadó, Seok-Woo, aki elhatározza, hogy születésnapi ajándék gyanánt elviszi elhidegült kislányát a volt feleségéhez Busanba. Már a vonaton ülnek, amikor az utaskísérő mögött felugrik egy menekülő, sebesült nő, aki nem sokkal később szörnyű kínok között meghal ? ám néhány pillanattal később vérszomjas szörnyetegként tér magához és őrjöngve ugrik rá a neki segíteni próbáló utaskísérőre. A Busanba induló járaton ragályként terjed a pusztító kór, melynek hatására a halottak életre kelnek és mindenkit megölnek, aki a szemük elé kerül. A vonaton egy maroknyi túlélő próbál menedéket találni, de minden állomáson hasonló állapotok uralkodnak, a híradásokból pedig kiderül, hogy egy rejtélyes vírus elterjedése miatt egész országban ugyanez a helyzet. Busan állítólag még biztonságos, ezért a mozdonyvezető elhatározza, hogy a városig már sehol sem állnak meg. Még akkor sem, ha fogalmuk sincs, mi várja őket Busanban.  

A szelíd teremtés (Premier: március 1.)

Sergej Loznica rendező Dosztojevszkij-novella-adaptációjában egy nő egyedül él egy isten háta mögötti orosz falu határában. Egy nap visszakapja azt a csomagot, amelyet korábban börtönbüntetését töltő férjének küldött. Magyarázat híján maga indul el a távoli börtönvárosba, hogy kiderítse, mi történik. Szürreális utazásba kezd az igazságszolgáltatás kafkai útvesztőjében, miközben körbeveszik a bürokrácián és kiszolgáltatottságon élősködő érdekemberek és tanácsadók. Igazságkeresése egyszerre abszurd, megalázó és félelmetes ? maró társadalomkritika napjaink kisemberének peremlétéről.  

Derült égből család (Premier: március 2.)

Sébastien Thiery és Vincent Lobelle filmjének hősei Mr. és Mrs. Proiux, akik egy este csodálkozva fedezik fel, hogy egy bizonyos Patrick az otthonukban költözött. A különös fiú ráadásul azt állítja, hogy csak hazatért. Mr. és Mrs. Proiux nem emlékszik a fiúra, ennek ellenére minden amellett szól, hogy Patrick bizony az ő gyermekük. De ki lehet Patrick? Vajon át akarja verni őket vagy valóban a fiuk? Lehetséges, hogy a szülők elfelejtették, hogy három gyereket neveltek, nem pedig kettőt, ahogy eddig gondolták?  

Bosszúvágy (Premier: március 8.)

Eli Roth színész, producer, forgatókönyvíró és rendező 2018-ban egy akcióthrillerrel örvendezteti meg a közönséget. A Bosszúvágy főszereplője egy chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis), aki csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatja, hogy őrangyal vagy hóhér járja-e a város utcáit.  

Sötétben (Premier: március 8.)

A posztmodern film egyik legjelesebb alakja, a Fallal szemben és a Soul Kitchen című filmeket is jegyző Fatih Akin Sötétben című alkotása valóban a sötétbe vezeti a nézőt. Főhősünk, Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik. A friss gyász tompultsága és a bírósági tárgyalás traumatikus időszaka után Katja nem nyugszik, és saját kezébe veszi a dolgokat.  

Vándorszínészek (Premier: március 8.)

Egy maroknyi vándorszínész játéka dühös verekedést robbant ki. A kavarodásban egy ifjú katona beszáll a bunyóba. Miután a fiú bujdosni kényszerül, a társulat befogadja és együtt zötyögnek faluról falura Pest felé. Azt hiszi, megmenekült, pedig ha sejtené, hogy lesz itt még akasztás, csábítás, párbaj, meg szerelem és nem csak a színpadon, talán... talán akkor is mindenáron velük tartana. Sándor Pál filmje romantikával és vidámsággal vár minket a mozikban ? valamint olyan szereplőkkel, mint Martinovics Dorina, Mohai Tamás, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács Krisztián.  

A hely (Premier: március 8.)

Paolo Genovese 2016-ban a Teljesen idegenek című filmmel kétségtelenül elvarázsolta a világot. Épp ezért érdemes tűkön ülve várni legújabb alkotását! Nézzük is a történetet: egy titokzatos, név nélküli férfi ?A HELY? nevű kávézóban fogadja ügyfeleit. A hozzá fordulók különböző problémákkal keresik fel, mindegyikük vágyik valami olyanra, amit az életében saját erőből nem tud elérni. A férfi azt ígéri ügyfeleinek, hogy teljesülni fognak a vágyaik, ha ők cserébe elvégzik azokat a meghökkentő és váratlan feladatokat, amelyeket ő bíz rájuk. Mindenkinek el kell döntenie, hogy vállalja-e az egyezséget. Meddig képes az ember elmenni azért, hogy elérje a célját? E kérdésre keres választ A hely című film.  

Hívatlanok 2 ? Éjjeli préda (Premier: március 8.)

Johannes Roberts rendező Bryan Bertino 2008-as horrorjához készített folytatást. A történet szerint egy négytagú család pár nap nyugodt kikapcsolódást remélve kibérel egy faházat egy elhagyatott kempingben. Meglepődve látják, hogy rajtuk kívül senki sincs ott. Amikor az éjszaka közepén valaki bekopogtat az ajtajukon, vérfagyasztó események sora veszi kezdetét. A családtagoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy túléljék a rejtélyes idegenek támadásait, akiknek egyetlen céljuk van csupán: hogy mindannyiukat megöljék.  

Ismael szellemei (Premier: március 8.)

Mathieu Amalric, Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg ? e három név már önmagában is elég a sikerhez. De azért nézzük a történetet. A középkorú férfi, Ismael Sylviával él, de még mindig gyászolja 20 évvel korábban elhunyt szerelmét, Carlottát. Carlotta egy nap azonban váratlanul újra feltűnik, ami mindhármuk életét felforgatja. A képtelen szerelmi háromszöggel egyikük sem tud mit kezdeni, Sylvia menekülne a rivalizálás elől, Ismael pedig nem tud dönteni a múlt és a jelen között.  

12 katona (Premier: március 8.)

A Chris Hemsworth, Michael Shannon és Michael Pena főszereplésével készült film a múltba kalauzol minket: 2001. szeptember 11-ét írunk, amikor sosem látott méretű támadás érte az Egyesült Államokat. Egy nap sem kellett hozzá, hogy döntés szülessen az első válaszcsapásról. Egy fiatal, vakmerő, de igazi háborút még sosem látott tiszt (Chris Hemsworth) vezetésével egy elit kommandós egységet dobtak le az afgán hegyek közé. A feladatuk az, hogy eljussanak Mazár-e Sarifba, elfoglalják a várost és elvágják az al-Kaida utánpótlási vonalát. A helyszínen a kommandósok átmeneti szövetséget kötnek egy helyi hadúrral, aki támogatja őket: lovakat ad nekik a harchoz. A legmodernebb haditechnikára kiképzett 12 katona attól kezdve lóháton csatázik. Hatalmas túlerő ellen, elképesztő körülmények között küzdenek, de vigyáznak egymásra és a lovaikra: a háború új szabályait tanulják.  

 

Készítette: Tóth Eszter

Forrás: port.hu