szellemek_haza_masolata_600x434.png
Szellemek házaFotó: imdb.com


Tomb Raider (Premier: március 15.)

A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft (Alicia Vikander) kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen csak él bele a világba: East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó apja cégbirodalmának élére állni, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel való folytonos szembesítés dacára Lara elindul, hogy végleg megoldja az apja halálát övező rejtélyt.  

 

Sztálin halála (Premier: március 15.)

Armando Iannucci filmjének időpontja 1953 márciusa: a nagy vezér meghalt és milliók gyászolták Moszkva utcáin. Ám volt néhány ember, akinek a gyász helyett valami egészen más dolog jutott. Hruscsovnak és a vezetés többi tagjának ki kellett találnia, hogyan tovább, ezzel pedig őrült harc vette kezdetét az utódlásért. Armando Iannucci rendező az Egy kis gubanc című filmmel tette le névjegyét, ám az igazi ismertséget az Alelnők című tévésorozat hozta meg számára, amely számos Golden Globe-jelölést és Emmy-díjat tudhat magáénak.  

 

Nyúl Péter (Premier: március 15.)

A Barátság extrákkal rendezője ezúttal tündéri fél-animációs filmet (hús-vér színészek és animált, vagyis rajzolt hősök is feltűnnek benne ? a szerk.) készített. A Nyúl Péter Beatrix Potter klasszikus meséjének feldolgozása, melyben egy lázadó nyúl próbál beszökni a farmer veteményeskertjébe. Nyúl Péter nagy szájánál csak a füle nagyobb. Egyébként jó kedélyű, laza, és a kék dzsekijéről biztosan felismered. Meg arról, hogy nem hord nadrágot. Szerinte ő az ember legrégibb barátja, és ezért joga van néha megebédelni a kiskertben, megmelegedni a konyhában és bulit szervezni a haverjainak nappaliban. A helybéli tanyagazdának azonban erről egészen más elképzelései vannak.  

 

A párizsi vonat (Premier: március 15.)

Clint Eastwood filmje 2015-ben játszódik: az év augusztusában a világ döbbenten értesült egy újabb terrorista támadásról. A Párizsból Brüsszelbe tartó expresszvonaton egy állig felfegyverzett terrorista lendült támadásba. Egyszerű és kegyetlen terve volt, de valamit kifelejtett a számításból: hogy az utasok között bátor emberek lehetnek. Három amerikai srác is a vonaton utazott. Egyszerű, békés fiúk, akik gyerekkoruk óta barátok és együtt határozták el, hogy katonák lesznek, szabadságuk idején pedig együtt vágtak neki, hogy felfedezzék Európát. A film nemcsak egy esztelen támadás és a fegyvereknek ellenszegülő önzetlen hősiesség története ? az is kiderül belőle, hogyan vált Spencer, Alek és Anthony olyan emberré, aki a jó ügy érdekében a legnagyobb önfeláldozásra is hajlandó.  

 

Szellemek háza (Premier: március 15.)

Helen Mirren, Sarah Snook és Jason Clarke főszereplésével a 2018-as év legjobbnak ígérkező horrorját láthatjuk. A megtörtént eseményeken alapuló történet a történelem legelátkozottabb házáról szól, amely San Francisco közelében, egy elhagyatott környéken áll. A házat Sarah Winchester, a Winchester vagyon örököse, a híres ismétlőfegyver feltalálójának özvegye építteti évtizedeken keresztül, mániákusan. Hét szinten szobák százait rejtik a zegzugos és furfangos folyosók, de a ház nem neki vagy bármely más élő embereknek épül. Az özvegy bosszúszomjas szellemek százainak építteti a semmihez sem hasonlítható épületet, mert úgy hiszi, hogy a Winchesterrel meggyilkolt emberek szellemei akarnak leszámolni vele saját, erőszakos haláluk miatt.  

 

Táncterápia (Premier: március 15.)

Richard Loncraine filmjének főhőse a látszólag tökéletes és rendezett életet élő, ítélkezésre és sznobizmusra hajlamos Sandra, aki nyugdíjba vonulása előtt nem sokkal felfedezi, hogy a férje viszonyt folytat a legjobb barátnőjével. Fényűző otthonát otthagyva bohém húgához költözik, aki egy rossz hírű lakótelepen lakik. A karót nyelt Sandra eleinte kibírhatatlannak találja új életét, egy társastánc-tanfolyam azonban mindent megváltoztat...  

 

Mrs. Hyde (Premier: március 15.)

A kellemetlen természetű középiskolai tanárnőt, Marie Géquilt diákjai és kollégái is gyűlölik. Egy viharos éjszakán villám csap belé, amitől elájul, magához térése után pedig különös érzés lesz úrrá rajta. Vajon meg tudja zabolázni a benne felébredő erő Mrs. Hyde-ot? A francia rendező, Serge Bozon filmjének főszerepét a csodálatos Isabelle Huppert alakítja ? már ezért is érdemes megnéznünk!


mrs_hyde_600x337.png
Fotó: iffr.com

 

Láthatás (Premier: március 15.)

Bár Miriam és Antoine hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiukra egyedüli felügyeletet szerezzen, megfosztva volt férjét a láthatási jogtól. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő végül a közös felügyelet mellett dönt. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért nem árulja el új lakcímüket. Antoine viszont csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot? Erre a kérdésre keres választ a Láthatás, amelyért Xavier Legrand a legjobb rendezőnek járó Ezüst oroszlán-díjat kapta meg Velencében.  

 

Nap nap után (Premier: március 22.)

Michael Sucsy rendező David Levithan nagy sikerű regényéből készített adaptációt. A történet pedig igazán meglepő: adott egy szereplő, aki minden nap más testben ébred. Az életkora nem változik, ám a kinézete és a neme igen. De, ami a legfontosabb, az érzései nem változnak. Így akár lány, akár fiú, ugyanabba az emberbe szerelmes. Vajon lehet szeretni valakit úgy, hogy sosem ugyanaz az ember, aki előző nap volt? Többek között erre a kérdésre keres választ az Angourie Rice és Justice Smith főszereplésével készült film, a Nap nap után.  

 

A hűséges (Premier: március 22.)

Amikor Gino, a hányattatott sorsú gengszter találkozik az autóversenyző Gigivel, első látásra egymásba szeretnek. A szenvedélyes és feltétel nélküli szerelem mindkettőjüket elragadja, Gino azonban eltitkolja a lány előtt valódi életét. Autókereskedőnek adja ki magát, ám gyermekkori barátaival egy gengszterbanda tagjai, akik rablásokból élnek. Amikor a jómódú brüsszeli családi környezetben élő Gigi szembesül a valósággal, mindent megtesz, hogy a végsőkig megvédje szerelmüket. A hűséges Michaël R. Roskam (Bikanyak, Piszkos pénz) harmadik játékfilmje. A film meghívást kapott a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválra és a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválra, emellett Belgium Oscar-nevezettje volt az idegen nyelvű film kategóriában.  

 

Gringo (Premier: március 22.)

A jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell túljárnia. Nash Edgerton filmjének két főszerepét David Oyelowo és Charlize Theron játsszák.  

 

Ready Player One (Premier: március 29.)

A valóságban nincs semmi jó. Szerencsére nem is kell törődnünk vele, 2044-ben ugyanis már mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS, amelyben mindenki a maga választotta avatárjával vehet részt: és nem szembesül semmi rosszal, ami a játékon kívül várná. Amikor az OASIS-t feltaláló és a céget alapító James Halliday meghal, a végrendeletéből kiderül, hogy elrejtett néhány titkot a rendszerben. Aki ezekre rátalál, mesés gazdagságot nyerhet. Wade 18 éves, az egész életét a játékban töltötte, ezért gondolkodás nélkül nekivág a kalandnak és nem törődik vele, hogy az élete a tét. De nemcsak az, amelyiket a játék számára használ, hanem a valódi is. Steven Spielberg legújabb filmje egy népszerű regény adaptációja, melyből arra a kérdésre kaphatunk választ: mi vár ránk a jövőben?  

 

Viszontlátásra odafönt (Premier: március 29.)

A francia Albert Dupontel regényadaptációjában a kiállhatatlan Pradelle főhadnagy a háború utolsó óráiban levezényel egy teljesen értelmetlen rohamot a kitüntetés reményében. A két szerencsétlen közkatona, Édouard és Albert közlegény csaknem az életükkel fizetnek ezért. Édouard az utolsó csatában elvesztette a fél arcát, ezért arra kéri Albertet, hogy ne küldje vissza a családjához, inkább nyilváníttassa halottnak. Albert bajtársiasságból gondoskodni kezd fiatal társáról, aki a rajztehetségét kihasználva olyan maszkokat készít, amelyek nemcsak elfedik a sérülését, de igazi érzelmeket is képesek kifejezni. A két barát bosszút esküszik a haza ellen, amely csak a halottakat ünnepli, a megnyomorítottakkal nem törődik: extravagáns emlékművek ígéretével csalnak ki pénzt a háborún meggazdagodottaktól és az államtól, hogy aztán a megbízási díjjal lelépjenek. A tét számukra egymillió frank, azonban ha lebuknak, az életükkel fizetnek. A lebukásra pedig minden esélyük megvan, ugyanis éppen a legkritikusabb pillanatban tűnik fel újra a pszichopata főhadnagy.  

 

Lajkó ? cigány az űrben (Premier: március 29.)

Az időpont 1957 eleje, amikor a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó, ahogy mindenki hívja. Lajkó gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és egész életét egyetlen célnak rendeli alá: el akar jutni az űrbe. Mikor Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra. Bajkonurban egy különleges verseny során dől el, hogy a magyar, a német, az észt és a mongol kandidáltak közül ki lesz a szerencsés kiválasztott.

?A Lajkó a XX. század történelmének őrültségeit és sötétségét vígjátéki eszközökkel megmutató történet. Hősei valós és kitalált figurák, helyszínei valós és képzelt vidékek, fordulatai valós és mágikus események. A XX. század nagyszüleink százada, az ő sorsaik nyögik azoknak a borzalmaknak a súlyát, amiről talán humorral lehet a legőszintébben beszélni, és ami kihat a mai generációk életére is? ? mondja az elsőfilmes rendező, Lengyel Balázs a történetről.  

 

Éliás, a kis mentőhajó (Premier: március 29.)

Az Éliás, a kis mentőhajó egy 3D számítógépes animációs norvég televíziós sorozat, amelyet Magyarországon is műsorra tűztek már. Ebből a sorozatból készült el most a mozifilm, melynek főhőse, Éliás a történet kezdetén egy nagy viharban sikeres mentőakciót hajt végre. Hőssé válik és örömmel fogadja a Nagy Kikötő meghívását, valamint azt, hogy újabb akciókban vehessen részt. Ehhez azonban le kell mondania arról a vágyáról, hogy barátaival az oldalán elkaphassa a kikötői bányászokat?  

 

Escobar (Premier: március 29.)

Egy újságírónő romantikus kapcsolatba keveredik Pablo Escobarral, a hírhedt drogbáróval ? ez az Escobar történetének rövid leírása. Ugyanakkor nem is a történet ismertetése a legfontosabb a spanyol-bolgár életrajzi bűnügyi drámával kapcsolatban, hanem az, hogy két főszereplője Javier Bardem és Penélope Cruz. Több információra nincs is szükség. Így is egyértelmű: vétek lenne kihagyni!


escobar_600x337.png
Fotó: variety.com

 

Mária Magdolna (Premier: március 29.)

Mária Magdolna alakjáról már több film is született, ennek ellenére az Oroszlán című alkotással nagy sikereket arató Garth Davis úgy döntött, róla készíti legújabb művét. Bibliai életrajzi filmje a fiatal Mária történetét meséli el, aki a saját útját keresi az életben. Mária Magdolna szerepében Rooney Marát láthatjuk, míg a názáreti Jézust Joaquin Phoenix kelti életre.  

 

Senki sem tökéletes (Premier: március 29.)

Florence Quentin filmjében olyan színészek tűnnek fel, mint Gérard Depardieu és Catherine Deneuve. A történet pedig igazán magával ragadó. Főszereplőnk Gerard, aki úgy érzi, végképp elege van unalmas és kiszámítható életéből. Épp ezért mindent hátrahagy és egy kis faluba költözik, ahol nyit egy szerelőműhelyt. Az utca túloldalán azonban egy fogadó áll, annak tulajdonosa pedig egy különleges, gyönyörű nő, Barbara, aki egyik pillanatról a másikra elrabolja Gerard szívét.


senki_sem_tokeletes_600x338.png
Fotó: hollywoodreporter.com

 

Maja, a méhecske ? A mézcsata (Premier: március 29.)

A vidám és kalandvágyó méhecske, Maja nagyon szeretne részt venni az egész birodalom legnépszerűbb játékában, a Mézcsatában, de kissé túlzásba vitt lelkesedésével sikerül magára haragítania a méhbirodalom nagyhatalmú császárnőjét. Az uralkodó szigorú feltételhez köti a játékokban való szereplését: ha Maja veszít, a kaptára nyári méztermését be kell szolgáltatnia. A bátor méhecskének el kell fogadnia a kihívást és a számára kijelölt csapattársakat is, akik között régi ismerősök is akadnak: Flip, a bölcs szöcske, a kissé ügyetlen, de jószívű hangyaikrek, valamint legjobb barátja, Vili. A küzdelem során Maja újabb barátokra és ellenfelekre tesz szert, miközben rájön arra is, hogy nem mindig az a legokosabb, ha a saját feje után repkedve akar győzelmet aratni. Hisz egységben az erő! Ezt pont egy hős méhecske ne tudná?  

 

Összeállította: Tóth Eszter

Forrás: port.hu