Oláh Kálmán tizenegy Michel Legrand-dal feldolgozásával meséli el, mit jelentenek számára a francia mester melódiái. A sajátos hangzást Miklósa Erikára és Tóth Verára álmodta meg.

Az Oscar- és Grammy-díjas francia zeneszerző, Michel Legrand idén lenne kilencvenéves. Kétség nem fér hozzá, hogy a filmzenék és a musicalek egyik legjelentősebb komponistája volt. Munkássága azonban nem korlátozódott a filmszínházak falai közé, hiszen műveit számtalan – különböző műfajban alkotó – muzsikus feldolgozta. Természetesen nem maradtak ki a sorból a jazz jelentős alakjai sem. Felsorolni is lehetetlen lenne, hogy az improvizációs muzsika világából hányan fordultak egy-egy Legrand-dalhoz kiindulási alapként, köztük volt Miles Davis, Oscar Peterson és Bill Evans is.

A The Michel Legrand Songbook május 19-én a Müpában különleges zenei utazásra hív Oláh Kálmán átdolgozásaival. A sajátos hangzást a két különböző műfaj találkozása garantálja. A jazz-zenekar vezetője Balázs Elemér dobos, hozzájuk csatlakozik a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est karmestere Kovács László, rendezője Bereczki Zoltán.

A szólisták Miklósa Erika és Tóth Vera lesznek. „Szeretek kikacsintani az opera műfajából, s új területeken is megmutatni magam. Régóta vágytam már arra, hogy Tóth Verával énekeljek” – árulta el az operaénekes. Közös munkájukról Tóth Vera így fogalmazott: „Azonnal megtaláltuk a közös hangot, nagyon jól működünk együtt és az egész zenekarral. Ez eddigi pályám legnagyobb zenei és szakmai kihívása.”

Fotók: Müpa/The Michel Legrand Songbook