Menekültpolitika és befogadástörténetek a Trafó évadnyitó fesztiválján.

Tematikus fesztivállal indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza 24. évada. Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma címmel egyhetes programsorozatot rendeznek, mely történelmi távlatból vizsgálja hazánk migrációs politikáját az 1940-es évek végétől napjainkig, az egyéni történetekre, a szabadságvágyra és a kultúrák találkozására helyezve a hangsúlyt.

A 2021. augusztus 23. és 29. között megvalósuló projekt a Liberty nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió Kreatív Európa Programja és az NKA támogatásával jött létre.

A 21. században Magyarország migrációs szempontból tranzitország. A legtöbb
menekült a befogadóbb országok és jobb gazdaságok felé tart, az itt maradók
pedig kevés lehetőséget kapnak a beilleszkedésre. Az 1940-es évek végén is volt
egy migrációs hullám Magyarországon: a görög polgárháború miatt 65 ezer
embernek kellett menekülnie, akik közül 7500-at befogadott a magyar népi
demokrácia, elvi alapon. Az akkori időszak és a 2015 utáni menekültellenesség párhuzamának
feszültségéből jöttek létre azok a művek, melyeket a Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű Liberty fesztivál
augusztus végén felvonultat a Trafóban, illetve külső helyszíneken.

Az alkotások mindegyike ősbemutató, a Trafó felkérésére születtek meg, és legtöbbjük egyszeri esemény.

Az augusztus 23-i nyitó napon Kelemen Kristóf Pécsről élőben közvetített idegenvezetése során megismerhetjük a város jelképének számító Niké-szobor történetét, mely a görög származású szobrász, Makrisz Agamemnon ismert alkotása. A Niké, szabadságunk szobra című előadásban a szerző-előadó ezúttal szülővárosának történetein keresztül kutatja a magyar ember szabadságvágyának hagyományait. Pálinkás Bence György, Böröcz Judit és Szigeti Máté az Éneklő fiatalok című Makrisz-szoborhoz kapcsolódóan vizsgálja a nép, a nemzet és a hatalom viszonyát, mozgalmi és tömegdalok, valamint napjaink pop-, rock- és folkszámainak kórusszínházi formában történő elemzésével.

A Trafó Gondolat Generátor nevű színházpedagógiai műhelye augusztus 24-én mutatja be A mi falunk című közösségi színházi előadást, mely az otthon, az identitás kérdéseit járja körül. Az összművészeti performansz egy 15–25 éves fiatalokból álló, multikulturális csoport közös nyári alkotómunkájának eredményeként született meg Nagy Emese, Perényi Balázs és Szepes Anna vezetésével.

A Stereo Akt színházi sétára hív a Kőbányai úti volt dohánygyár épületébe, ahol a színészekből, énekesekből és érintett civil résztvevőkből álló csapattal felfedezhetjük a helyszín múltját. Utunkon Irini és Perisztera kísérnek bennünket, akiknek a polgárháború elől menekülő családja a kőbányai úti görög kolónia zárt világában talált menedékre, valamint Abouzar és fia, Armin, akik a déli határon működő tranzitzónák utolsó Magyarországon tartózkodó szemtanúi. A Kolónia – meneküléstörténetek című produkciót Boross Martin rendezésében több időpontban is játsszák augusztus 25-én és 26-án.

Augusztus 26-án avatják fel külső helyszínen Antal Balázs és Hatházi László A nap alatt című muráliáját. A vasból készült színes falkép, mely az 1940-es, 50-es évek olyan talált motívumaiból építkezik, mint a Nemzeti Segély logója vagy a vándorzászló figurája, a fesztivált követően is megtekinthető lesz.

Augusztus 27-től 29-ig installációs térré változik a Trafó Nagyterme.

Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor és Szabó-Székely Ármin Vízmezők című alkotása az elmerülés és a szemlélődés kettős élményét nyújtja. A résztvevők – mint hajótöröttek a tengeren vagy eltévedt magashegyi túrázók – egy olyan közegbe kerülnek, mely folyamatosan változik, és eluralkodik az érzékeik felett. Az alkotócsapat korábbi munkája, a Végtelen dűne elnyerte a 2019-es Prágai Quadriennále Országok és régiók szekciójának fődíját.

Az eseménysorozat végén, augusztus 28-án kerekasztal-beszélgetést is rendeznek
a 20. századi befogadástörténetek témájában, történészek, szociológusok, civil
szervezetek és művészek részvételével.

A Liberty fesztivál programjaira kedvezményes bérlet is váltható, amihez hideg görög kávé jár ajándékba a Trafó Trafik nevű kávézójában. A záróbeszélgetésen görög étel- és italkóstolóval is várják az érdeklődőket.

Forrás és fotó: Trafó