Összesen 322 településen, 452 helyszínen mintegy 1300 programon 160 ezer látogató vett részt a tizenkettedik Kultúrházak éjjel-nappal eseményen február 2. és 4. között országszerte ? fogalmazták meg a rendezvénysorozat eredményeiről tartott sajtótájékoztatón február 15-én.

 

Novák Péter zenész, színész, rendező már második éve az eseménysorozat védnöke. Személyesen is részt vett a programokon, tapasztalatait pedig megosztotta velünk. Mint mondta: különleges élmény volt látni, hogy az apróbb közösségek is milyen remekül együttműködnek. Hidasnémetiben fantasztikus közösség gyűlt össze. A látogatókon látszott: máskor is közösen vesznek részt a település programjain. Itt értettem meg, hiába vannak hangzatos, nagy szavaink a hazára, valójában mindannyiunknak annyit jelent, amennyit látunk belőle ? fogalmazta meg Novák Péter.

 

Szedlacsek Emília, a Kultúráért Felelős Államtitkárság Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztályának vezetője elmondta: a tizenkettedig alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton az intézmények a Helyben van a sokszínűség szlogenjének megfelelően színes programkínálattal várták látogatóikat. Ismét láthattuk, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek. Idén volt például ott alvós buli gyerekeknek, és a hagyományos, télűző farsangi mulatságok mellett találhattunk a kínálatban kreatív tanodát felnőtteknek, kultúr-zsúrt, Textil-Bárt, KépRegények Fényjátékát, improvizációs színházi játékot, jelmezes családi futóversenyt, textilszobor kiállítást, kincskeresős szabaduló szobát, táncdalfesztivál remake-et, pingpong maratont, színházi előadásokat, különféle táncházakat ? sorolta a programokat Szedlacsek Emília, hozzátéve: az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is támogatta a rendezvénysorozatot, hiszen a Kultúrházak éjjel-nappal program a művelődési házak tevékenységére, az ott őrzött értékekre, hagyományokra és a közösségmegtartó erőre hívja fel a figyelmet.

 

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke megjegyezte, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak, agórák sokkal több igényes, kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. Egy-egy városi művelődési intézmény három napra elosztva 8-10 programot is megvalósított az akció idején. A kisebb települések a korábbi évekhez képest jobban igyekeztek az aktuális szlogen jegyében megvalósítani programjaikat, és szinte mindenki törekedett ? akár egy-egy eseményen belül is ? a tartalmi sokszínűségre.

 

Bővült a szervezők által meghirdetett pályázatok száma is ? tette hozzá az elnök. ? Idén első alkalommal lehetett a kiemelt helyszín címére pályázni pest megyei intézmény, vidéki nagyváros, illetve vidéki kis település intézménye kategóriában. A pályázat eredményeképpen az országos megnyitónak Budakeszi adott otthont az Erkel Ferenc Művelődési házban, a rendezvény második napján a székesfehérvári Fejér Megyei Művelődési Központra irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája a Hidasnémeti Közösségi Ház volt.

 

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet igazgatója megfogalmazta: annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható innovációs-, fotó- és plakátpályázat mellett új pályázatokat is hirdettek. Szervezetük évek óta szorosan együttműködik a szervezőkkel a toborzásban, az eseménysorozat népszerűsítésében, a pályázatok értékelésében.

 

A sajtótájékoztatón Szedlacsek Emília, Novák Péter és Kárpáti Árpád közösen adták át a pályázatok nyerteseinek díjait.

 

Az #okosművház szakmai innovációs pályázatnál a zsűri olyan példaértékű gyakorlatokat díjazott, amelyek a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereit, formáit, folyamatait mutatták be. Összesen 15 szakmai műhelytől 16 pályázat érkezett. A fődíjat a nagyrédei Molnár József Művelődési Ház Itthon Nagyrédén ? Értéknapok pályázata nyerte. A második díjat az Éjszaka a kastélyban kalandjáték ? az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok rendezvénye érdemelte ki, a harmadik helyezett pedig a kecskeméti Hírös Agóra Nonporfit Kft. Hetényi Közösségi Házának Debüt koncertek ? első hallásra Hetényben című pályázata lett.

 

A #vanképedhozzánk? fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők, és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 98 alkotótól beérkezett 463 fotóból az alábbi fotókat díjazta: I. díj: Németh Zsolt Libakergető című képe, II. díj: Suha Péter Zenei tükröződése, III. díj: Ludman Dániel Zenélek! című fotója.

 

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várták a szervezők. Összesen 48 alkotó 168 plakátjából az I. díjat Zolnyánszki Zsolt a Gáspár Károly Trió koncertjéhez készült plakátja nyerte, a II. díjat a Klauzál Ház IV. Klauzál Jam eseményére felhívó plakátja érdemelte ki. a III. helyezett pedig Kranyik Ildikó A székely menyecske meg az ördög című plakátja lett.

 

A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A nyertes pályaművel 100 ezer forint pénzjutalom járt, míg a második helyezett 75 ezer forint, a harmadik pedig 50 ezer forint összegű nyereménnyel gazdagodott.

 


honapkepe2018_01_tothferenc_egerahazban_ersekujvar.jpg
Fotó: kulturhazak.hu/Tóth Ferenc

A Képben van a sokszínűség pályázatra az idei eseményen készült öt képből álló albummal jelentkezhettek az intézmények. Az előzsűri által kiválasztott 12 pályaműből három díjazottat a közönség, egyet pedig a zsűri szavazott meg. A közönség legtöbb szavazatát a törteli Déryné Művelődési Központ kapta, a második legtöbb szavazatot a bordányi Faluház és Könyvtár érte el, míg a harmadik helyezett a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közöségi Háza lett. A zsűri különdíját a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ kapta. A díjak értéke egyenként 100 ezer forint.

 

A látogatókat ösztönző és az eseményre felhívó szelfi-pályázat győztese Dávid Tímea lett, mivel ő gyűjtötte be szelfijére a legtöbb kedvelést. Nyereménye egy 30 ezer forint értékű kultúrautalvány. Az az intézmény pedig, amely a legeredményesebben ösztönözte látogatóit, munkatársait az intézmény előtti szelfi készítsésére, a vanyarci Művelődési Ház és Könyvtár volt. Az ő jutalmuk egy 100 ezer forint értékű műszaki cikk.

 

Annak sem kell szomorkodnia, aki az idei programsorozatról lemaradt, hiszen már bejelentették a következő évi programot! A 2019-es Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 15. és 17. között rendezik meg. Ne hagyjuk ki!

Kultúra.hu

Fotók: Papp Eszter