Péntektől játsszák a japán mozikban Mijazaki Hajao nagy várakozás övezte Hogy éltek? című animációs filmjét, ami a Ghibli Stúdió 82 éves alapító mesterének közlése szerint az utolsó egész estés produkciója – írta meg a The Hollywood Reporter.

Az Oscar-díjas japán animációs rendezőnek utoljára egy évtizede mutatták be új filmjét. A Szél támad című, II. világháborút idéző alkotásról akkor azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az már az utolsó filmje.

A Kimitacsi vado ikiru ka? (Hogy éltek?) című rajzanimációról nagyon kevés információt adott ki a Ghibli Stúdió. A produkció írója és rendezője Mijazaki Hajao. A film címe egy 1937-ben kiadott japán regényre, Josino Genzaburo azonos című könyvére utal, de a történet Mijazaki eredeti alkotása.

A Ghibli Stúdió vezető producere, Szuzuki Tosio, akit Mijazaki jobbkezének tartanak, július elején már bejelentette, hogy

nem készítenek beharangozó reklámfilmet a mozihoz, mert azt szeretnék, ha a mozinézők minden prekoncepció nélkül néznék végig az alkotást.

A kétórás film egy édesapját elvesztő kamasz fiú érzelmi és pszichológiai fejlődését rajzolja meg a barátaihoz és a nagybátyjához fűződő kapcsolatán keresztül.

Az animációs filmet Japánban egyszerre kezdik forgalmazni a hagyományos és az IMAX-mozikban. A film nemzetközi forgalmazásáról egyelőre nincs hír.

Mijazaki Hajao a Chihiro szellemországban című filmjéért nyerte el 2003-ban az Oscar-díjat, 2006-ban A vándorló palota, 2014-ben a Szél támad című animációs filmjét jelölték Oscarra, 2015-ben pedig életműdíjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

Nyitókép: Mijazaki Hajao a 65. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2008-ban. Fotó: Damien Meyer / AFP