Raffaellótól Schieléig ? Remekművek a budapesti Szépművészeti Múzeumból címmel nyílik kiállítás Olaszország egyik legfontosabb kiállítóhelyén, a milánói Palazzo Reále-ban. A csaknem 80 alkotást bemutató tárlat jelentőségét növeli, hogy a milánói Világkiállítás miatt óriási a nemzetközi érdeklődés az észak-olasz városban zajló események iránt. A szeptember 17-től jövő év februárjáig látható kiállításon a Szépművészeti remekművei mellett a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott magyar alkotásokkal is találkozhatnak a látogatók.

 

A Szépművészeti szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is bemutatkozhattak önálló kiállításon a két budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában és a párizsi Musée d?Orsay-ban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel.

 

A mostani kiállításon a milánói közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról többek között Raffaello, Tintoretto, Dürer, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Canaletto, Manet, Monet, Cézanne, Gauguin, Schiele műveinek segítségével. A nyolc teremben rendezett kiállításon a látogatók a nemzetközi művészettörténet nagy mesterei mellett találkozhatnak a magyar festők alkotásaival is: többek között Markó, Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary, Márffy és Bortnyik remekművei adnak képet a magyar képzőművészetről.


esterhazy_madonna_400x565.png
Raffaello: Esterházy Madonna

A kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy ? a magyar anyaggal kiegészítve - egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt ötszáz év képzőművészetét, a világ legjelentősebb kiállítóhelyein.

A kiállítás Milánó városa támogatásával a Palazzo Reale, az Arthemisia Group és 24 ORE Cultura ? Gruppo 24 ORE szervezésében, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével valósult meg.