fbpx

Római kori bronz szűrőkészlet került elő Baranyában

Ismét ókori különlegesség került elő a föld alól egy közelmúltban végzett mentő feltárás során.

A két nyeles edényből és a beleillő, szintén nyeles szűrőből álló bronz szűrőkészlethez hasonló római kori leletegyüttest még nem sikerült találni Baranyában.

2020 tavaszán Hegedüs Gábor, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa Pécs térségében fontos régészeti lelőhelyre bukkant: a régészek számára eddig ismeretlen lelőhelyet az őskortól a középkorig terjedő időszakban lakták, a római korban temetőnek is használták.

A műszeres lelőhely-felderítés során előkerült egy értékes, római kori fémlelet. A bronz szűrőkészlet két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből állt. Baranya megyéből eddig nem került elő ilyen, teljes szűrőkészlet, mely a borfogyasztás elengedhetetlen kelléke volt: a fűszerekkel, mézzel, egyéb anyagokkal (só, gyanta, mészpor) kezelt bort a vegyítő edényből a nyeles edénnyel a szűrőn keresztül merték át, hogy a bor fogyasztását ne akadályozzák a benne úszkáló fűszerek, üledékek.

A mentő feltárásban Kovaliczky Gergely régész vezetése mellett Hegedüs András és Máté Tamás, a múzeum munkatársai vettek részt. A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokat tervez azon a területen, ahol a jelentős leletegyüttes előkerült.

Forrás: Janus Pannonius Múzeum

A rovat további cikkei