A pünkösdi népszokásokat ismerheti meg a közönség a Skanzenben

A pünkösdi népszokásokat harminc, szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatja be május 21-én és 22-én a szentendrei Skanzenben. A két napon át tartó programon színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos események várják a látogatókat pünkösdvasárnap és -hétfőn. A Skanzenben felfedezhetik az érdeklődők a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe került magyarországi hagyományokat, de találkozhatnak a V4 országok közös örökségét képviselő dudásokkal is.

 


skanzen_600x312.png
Fotó: skanzen.hu

A forgatagban jelen lesznek a selmeci diákhagyományokat őrző soproni és miskolci egyetemisták, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok is, de megismerheti a közönség a farsangi szokások magyarországi változatait, a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést is. Ki lehet majd próbálni a kalocsai pingálást, a tápéi gyékényszövést és a balatonendrédi csipkekészítést, de a hagyományos eszközöket készítő halászok életébe is bepillanthatnak a látogatók. Be lehet majd állni a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, és fel lehet majd próbálni a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele. A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület több száz gyermek táncosa hozza el a szabadtéri múzeumba.

 

A szentendrei Skanzen pünkösdi programjait ITT találjátok!

 

Pünkösd a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár háromnapos programsorozattal várja a pünkösdi hosszúhétvégén a kikapcsolódni vágyókat. Ingyenes szabadtéri családi programokkal várják az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben az érdeklődőket: kézműves foglalkozások, különböző játékok és mesekoncertek. Lesz kézműves vásár, a gasztroélményekről pedig a streetfoodosok gondoskodnak. Esténként sztárzenekarok adnak ingyenes koncertet, fellép többek között Radics Gigi, a Kelemen Kabátban és a Hiperkarma. A vidám hangulatot ismét a Hello Wood garantálja: a hímes tojások után most óriás hinták díszítik majd az Ybl Miklós teret, melyeket a látogatók ki is próbálhatnak!

 

A Várkert Bazár pünkösdi programjait ITT találjátok!


varkertbazar_punkosd_hiperkarma_600x335.png
Hiperkarma

 

Koncertek és hagyományőrző programok a budai Várban

Hagyományőrző és búcsújáró szokások elevenednek meg a pünkösdi hétvégén a budai Várban, ahol családi és népzenei koncertek, kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók és gasztronómiai programok is várják a helyszínre érkezőket. Pünkösd ünnepét május 20-án és 21-én a Hunyadi udvar nagyszínpadán a világzene, népzene jeles képviselői népesítik be, hiszen ebben az évben a Pünkösdölő Néptánc Találkozóra mintegy 500 táncos érkezik a helyszínre, akiket Csernók Klára és zenekara kísér majd. A színpadon fellép továbbá a Bordó Sárkány Régizene Rend és a HoldalaNap zenekar is, amely lemezbemutató koncerttel készül.

 

A budai Vár pünkösdi programjait ITT találjátok!


bordo_sarkany_600x401.png
Bordó Sárkány Régizene RendFotó: bordosarkany.hu

 

Pünkösdölés a Műcsarnokban

A Műcsarnok május 21-én 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket! A látogatók megtekinthetik a Kéz | Mű | Remek című, kivételesen gazdag válogatást felvonultató kiállítást, amelynek egyik kiemelt célja, hogy kortárs népművészetünk legjava mellett anyanyelvű kultúránk élő hagyományait is bemutassa. A pünkösdi programok között zenés tárlatvezetés is található a Görömbő kompániával, de részt vehetünk pünkösdi királyválasztáson, valamint Navratil Andrea és a Kobzos együttes Három aranyalma című koncertjén is.

 

A Műcsarnok pünkösdi programjait ITT találjátok!


_d0a9840__copy_1_600x400.png
Fotó: Csákvári Zsigmond

 

Négynapos fesztivál az Őrségben

A pünkösdi ünnepi napokon művészeti programokkal várják a látogatókat az Őrségben a Virágzás napjai elnevezésű fesztiválon. A május 18. és 21. között tartandó fesztiválon a lehetőségekhez mérten minden művészeti műfaj és annak sok árnyalata megjelenik. A programok nagy része Őriszentpéteren, a Pajtaszínházban és a Malom Látogatóközpontban zajlik. A templomi koncerteknek különleges helyszíneket választottak: május 20-án Nagyrákoson, a templomban középkori és kortárs művek szólalnak meg énekhangra és cimbalomra. Pünkösdhétfőn Veleméren az Árpád-kori templomban Kelemen Barnabás első alkalommal játszik a korhű építésű, 1771-es barokk hegedűjén közönség előtt. Minden reggel kicsiknek szóló programokkal, Ungár Andrea zenés-mesés játszóházával indul a nap. Pünkösdhétfőn a Góbi Rita Társulat táncprodukciójába a gyermekek is bekapcsolódhatnak.

 

A Virágzás napjai fesztivál programjait ITT találjátok!


2_kelemen_barnabas_600x399.png
Kelemen BarnabásFotó: viragzasnapjai.hu

 

Magyar-horvát pünkösdi fesztivál Zalaegerszegen

A kézművesség és a folklór jegyében zajlik pünkösdhétfőn a Gébárti Kézművesek Házában a Magyar-Horvát Családi Pünkösdi Fesztivál. Az idei fesztivál a horvát és a magyar kézművesség hagyományait kapcsolja össze. A rendezvényre horvát kézművesek érkeznek portékáikkal. Az öko kézműves játszóházakban a gyermekek bevonásával a magyar mesterekkel együtt készítenek csuhé, gyékény, szalma és agyag felhasználásával dísz- és használati tárgyakat. A fesztiválon Horváth Béla fafaragó munkáiból nyílik vitrinkiállítás. A kézművesek házának udvarán játszóteret alakítanak ki népi játékokkal, egyebek mellett ládavasúttal. A kovácsműhelynél a lópatkolást mutatják be. A látogatókat folklórprogramokkal, gyermekelőadásokkal várják, és bábjátékkal a vásárok hangulatát is megidézik. A horvát vendégek ? a Cakovci Horvát Kulturális Egyesület és a Zidanci Zenekar ? zenés műsorral mutatkoznak be a magyar közönségnek.

 

A zalaegerszegi pünkösdi fesztivál programjait ITT találjátok!


punkosdzalaegerszeg_600x413.png
Magyar-Horvát Családi Pünkösd 2016Fotó: Seres Péter/zalaegerszeg.hu

 

Pünkösdöt ünneplik Hollókőn

Pünkösd vasárnapján, május 20-án a népszokásokat idézik fel a világörökségi Hollókőn, így az áldásosztást vagy a pünkösdi királyválasztást, május 21-én pedig várjátékkal várják a Nógrád megyei faluba látogatókat. Hollókő ófalujában május 20-án egésznapos programmal várják a látogatókat. Lesz pünkösdi áldásosztás, néptánc-oktatás, kézműves és gasztronómiai vásár. Tartanak népzenei koncerteket, és lehet nevezni a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, a versenyben népi ügyességi feladatokat kell teljesíteni. Az ófalu udvaraiba betérők részt vehetnek népviseletbemutatón, de be is öltözhetnek népviseletbe és megtanulhatják a jellegzetes viseletek elkészítésének rejtelmeit: a lajbi pitykézését vagy a rakott- és vasalt szoknyakészítés. A palóc játszóházban egész napos népi játszóudvar várja a gyerekeket, a családokat pedig táncház a Kazár Táncegyüttessel az alsó kútnál. Pünkösdhétfőn a végvári időszakot és a kuruc-labanc korszakot idézi fel a Pünkösdi Várjáték Hollókő egyedülálló középkori várában, a vár előtti téren, valamint a portyázó csapatoknak köszönhetően az Ófaluban is.

 

A hollókői pünkösdi programokat ITT és ITT találjátok!


holloko2_600x400.png
Fotó: holloko.hu

 

Koncertek a Gencsapáti Pünkösdi Fesztiválon

A Gencsapáti Pünkösdi Fesztiválon ? amelyet május 18. és 21. között rendeznek meg ? fellép mások mellett az Ocho Macho, az Edda Művek, a Tankcsapda, a Lord, a Republik, Rúzsa Magdi, a Csík Zenekar, valamint az Ismerős Arcok. A fesztivál ideje alatt három koncerthelyszínen több mint harmincöt fellépőt hallhat és láthat a közönség. A programot színesítve, a pünkösdi néphagyományok előtt tisztelegve a könnyűzenei fesztivál keretében tarják meg vasárnap délután a XXII. Gencsi Söprű Regionális Néptáncfesztivált is.

 

A Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál programjait ITT találjátok!


csik_default_600x394.png
Csík zenekarFotó: csikband.hu

 

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, május 21-én délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet. Pünkösdvasárnap a skanzenben tematikus napon mutatják be a hagyományos mezőgazdasági munkafolyamatokat, előadást tartanak a gabonafajtákról, a szélmalmokról történetéről és működésükről, a gyermekeket ökojátszóház, a családokat vetélkedő várja. A nomád parkban 10. századi tevékenységeket ? kézi orsózás, rokkázás, nemezelés, szalagszövés ? próbálhatnak ki a látogatók, a Szeri Gyógynövényházban pedig teákat kóstolhatnak. A május 18-ai hétvégétől látható Máté Bence világhírű természet fotós Madár Paradicsom című tárlata a Puszta Házában.

 

Az ópusztaszeri pünkösdi programokat ITT találjátok!


opusztaszer_600x399.png
Fotó: opusztaszer.hu

 

Ünnepi szentmise Csíksomlyón

A csíksomlyói búcsú az egyik legismertebb pünkösdi esemény, melynek legfontosabb része az ünnepi szentmise, mely május 19-én helyi idő szerint 12.30-kor (közép-európai idő szerint 11.30-kor) kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, szónoka pedig Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.


22807_600x450.png
Fotó: programturizmus.hu

 

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

 

A csíksomlyói búcsú részletes programját ITT találjátok!

 

Kultúra.hu/MTI