Hosszú idő után végre megint közönség előtt tarthattak könyvbemutatót a Nagymező utcai Capa Központban. Egy rendkívül izgalmas és hiánypótló kiadvány, A tetten ért halál című fotóalbum ismertetésén Korniss Péter fotográfus és Rochlitz András, a Park Könyvkiadó alapítója beszélt többek között a kötetről és a Capa-korabeli fotográfiát meghatározó erkölcsi hozzáállásról.

Az eredetileg 1939-ben New Yorkban kiadott A tetten ért halál című album a spanyol polgárháború alatt készült fotók gyűjteménye. A most megjelent könyv hasonmás kiadás, a képaláírásokat Robert Capa írta. Érdekesség, hogy a világhírű, sokak által vitatott fénykép, A milicista halála csak a védőborítón szerepel.

„Capa rendkívül sűrű életet élt, kijelenthető, hogy jókor volt jó helyen. Vitathatatlan, hogy ő nagyon megdolgozott a világhírért” – mondta Korniss. „Amit csinált, azt hittel csinálta, és amit tett, annak rangja volt” – tette hozzá. „Capa az események mögé ment, mindent meg akart mutatni, a meggyőzés szándéka vezette” – vélte.

A bemutatón elhangzott: Capa generációja hitt abban, hogy a világ jobbá tehető, manapság viszont ez másképp van. A kötet kapcsán megjegyezték, hogy ez a könyv a mai napig hat, hiába, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteget változott a világ.

Rochlitz András szerint a hadászat
a háttérben marad, a könyv fotóinak előterében az emberi öröm és szenvedés,
tehát maga az ember áll. „Capát hatalmas lelkesedés és együttérzés jellemezte” –
állapította meg Korniss.

Az új kiadás részletgazdag feldolgozást jelent a technológiai fejlettség okán.

Annak, aki jobban meg szeretné ismerni Robert Capa dolgokhoz való hozzáállását, életszemléletét, azt, hogyan nézett a valóságra és a valóság mögé, mindenképp be kell szereznie A tetten ért halált, az életmű egyik legfontosabb darabját.

Nyitókép: Robert Capa: A milicista halála, 1936.