A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó minden évben izgalmas kortárs produkciókat mutat be a visegrádi négyek országainak színházi életéből. Június 23-án a Nemzeti Színház Fodrásznő című előadása nyitja a fesztivált. A kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, Viktor Rizsakov rendezte darab a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá Szűcs Nelli felejthetetlen alakításával.

Fodrásznő. Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Másnap a nyitrai Andreja Bagara Színház Örkény István Egyperces novelláin alapuló A remény hal meg utoljára című előadása lesz látható Peter Oszlík rendezésében. A groteszk humorral átitatott darabot 2021-ben mutatták be az azt megelőző időszak eseményeire reagálva. Válságos időkben, amikor könnyű elveszíteni a reményt és az örömet, Örkény abszurd világán keresztül próbálják átadni az üzenetet: minden nehéz helyzetet érdemes egy másik szemszögből, humorral és könnyedén szemlélni. A főszereplő, Ibolya asszony útja a régmúlt világának szembesítése a jelenünk abszurditásával.

A cseh Moravské Divadlo Olomouc színház egy még most készülő gálaprodukciót hoz június 25-én a nagymarosi Duna-partra. A Modern Ballett Gala különlegessége, hogy a költő születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi Sándor alakját is megidézi.

A zárónapon mutatják be a lengyel Song of the Goat Theater William Shakespeare egyik legvéresebb és legerőszakosabb tragédiája, a Titus Andronicus által inspirált Andronicus-Synecdoche című előadását. A performanszszerű feldolgozás a szereplők egyéni élményein keresztül reflektál olyan univerzális kérdésekre, mint a bosszúból fakadó kegyetlenség vagy a moralitás különböző problémái. A művészek a rossz kezdetét kutatják az emberben, azokat a sebeket keresik, amelyekből a bosszú és az erőszak születik.

Az Andrei Bagaj Társulat előadása
Új színházi helyszínként debütál az Ártér, ahol két kortás magyar produkciót nézhetnek meg a fesztiválozók. 

Mi történik a falu legnagyobb vagányával, ha elmúlt már harminc, és még mindig nem állapodott meg? Lehet-e olyan családban élni, ahol tisztelet, vagyon, következetesség, szorgalom adott, de apa és anya valójában idegenek egymásnak? Ilyen kérdésekre keresi a választ az Oberon Társulat Bündeltanz című produkciója, mely a magyarországi németek elűzésével foglalkozik. Míg a Ludwig Trupp társulat A falu rossza című, abszurd humorral átitatott előadása egy reményvesztett szerelmes, Gödör Sándor történetén keresztül a vidéki magyarság életébe enged betekintést.

Igazi különlegességnek ígérkezik a lengyel társulat VR-technikán alapuló színházi attrakciója, emellett minden nap utcaszínházi produkciók fogják színesíteni a programokat magyar és V4-országokból érkező társulatokkal. A zene és színházi élményeken túl tűzzsonglőrök, gólyalábasok és számos varázslat vár a VéNégy Fesztivál látogatóira.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy minél többen részt vegyenek a színházi programokon, ezért a színházjegyet váltó nézőket az előadás megtekintése után megajándékozzák egy aznapra szóló fesztiválbelépővel. Idén többek között a Morcheeba, a Tankcsapda, a Hallott Pénz, az Irie Maffia, a Vad Fruttik, a hiperkarma koncertjeire is bulizhatunk a VéNégy Fesztiválon.

További információ: itt.

A nyitóképen a Song of the Goat előadása.