Ahogy az első olvasópróbák, úgy a többi próba is online zajlik a Pécsi Nemzeti Színházban. A művészek az otthonukban, egy erre alkalmas programon keresztül egyszerre tudnak jelen lenni, így látják és hallják egymást az online térben. A produkciók bemutatóját májusra, illetve októberre tervezte a teátrum, ám a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált, mikorra tűzhetik ki a premierek időpontját.

Ennek ellenére a társulat folytatja a munkát, hogy a lehető legfelkészültebben várja a veszélyhelyzet feloldását követő időszakot és mindkét bemutató mihamarabb megtartható legyen. Az egyik produkció egy „ifjúsági használatra szánt történelmi vígjáték” lesz. A László Király visszatér című darab, melyet Szálinger Balázs a Pécsi Nemzeti Színház felkérésére írt és a Szent László-legendakört járja körbe. Az előadást Tóth András Ernő rendezi. A másik egy klasszikus operett, a Csókos Asszony, melyet az a Méhes László állít színpadra, aki a legendás, Iglódi István által 1987-ben a Vígszínházban rendezett előadásban maga is szerepelt.

A Csókos asszony online próbája

A Csorba Győző Könyvtár zárva tartása alatt is az olvasás fontosságára, jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet rendszeresen megjelenő könyvajánlóival, felhívásaival, irodalmi kvízeivel. A legkisebbeket online meseolvasással, papírszínházzal, az iskolás korosztályt online versmondó versennyel várják. A könyvtár az elmúlt évek során több ezer digitalizált felvétele közül válogatva ajánl néznivalót Pécs és Baranya jelentős eseményeiből. A könyvtár központi intézményének helyet adó Tudásközpont idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ez alkalomból az elmúlt évek sikeres író-olvasó találkozóit mutatja be olvasóinak minden szombaton.

A Pécsi Balett is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen közönségükkel Facebook és Instagram oldalukon ők is folyamatosan tartják a kapcsolatot. A következő évadban alapításának 60. jubileumát ünneplő társulat 2020. április 5-én vasárnap a Csipkerózsika című mesebalettel kedveskedik a gyerekeknek. A különleges, sok közelit tartalmazó felvétel megmutatja, milyen fontos a magas színvonalú tánctudás mellett a karakterábrázolás is. A film egy hétig lesz elérhető. Ezt követően A makrancos hölgy c. táncjáték következik, amit fiataloknak, felnőtteknek ajánlanak.

A kezdeményezést indító szervezetek a #pecsikulturaliscsatorna jelzés használatára hívják fel a pécsi kultúra képviselőinek a figyelmét. Pécsi néptánccsoportok, színtársulatok, képzőművészek, fotósok, filmesek, múzeumok, stb. is használják a jelzést olyankor, amikor online kulturális tartalmat osztanak meg, annak érdekében, hogy gazdagodjon a csatorna.

Kiemelt fotó: Pécsi Balett, Csipkerózsika / PortraitMaffia