Színes programkínálattal, az Összetartozunk! kiállítással, kézművesvásárral és kiadós koncertprogrammal zajlanak a 10. Duna Napok eseményei az erdélyi Torockón.

torockó.jpg
A Bagossy Brothers Company koncertje Torockón. Fotó: MTI/Kiss Gábor

A Duna Médiaszolgáltató által szervezett, a Kárpát-medencei magyarság összetartozását bemutatni hivatott rendezvény a torockói Duna-ház és a Duna-Napok elmúlt tíz évét is feleleveníti.

A Duna-ház előtt megnyitott Összetartozunk! kiállítás időutazásra hívja a látogatókat. A szabadtéri pannókon az idén tízéves rendezvény kiemelt és emlékezetes pillanatai láthatóak, a  fotókat pedig a fesztiválon fellépő zenekarok dalszövegeiből vett idézetek teszik még hangsúlyosabbá.

A piactéren megrendezett kézműves vásáron Erdély jellegzetes ízvilágát és hagyományos termékeit vonultatják fel az árusok a zakuszkától a fűszeres sajtokig, lekvárokig, a faragott konyhai eszközöktől a korondi cserépedényekig.

A Székelykő lábánál már pénteken is sokan nézegették, kóstolgatták az erdei gyümölcsből készült jellegzetes erdélyi házi készítményeket, az áfonya-, som-, feketeribizli- és szilvalekvárt, a bodza- és málnaszörpöt, homoktövislevet, és mézből is bő volt a kínálat.

A kézművesek népi szőtteseket, kézzel készített ékszereket, levendulával tömött nyugtatópárnákat kínáltak, az édesszájúakat mézes pogácsával, házi csokoládéval, főtt kukoricával várták.

A dél-erdélyi szórvány egyik legmagyarabb településeként nyilvántartott Torockón a nagyenyedi HóHányók zenekar nyitotta meg a koncertek sorát. A nagyszínpadon este az Ismerős Arcok és Papp Gyula léptek fel, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda erdélyi származású humoristái nevetteték meg a közönséget. Az est sztárfellépője a szintén erdélyi gyökerű Bagossy Brothers Company volt.

Szombaton gyermeknapi programokkal és a Kaláka koncertjével várják a kicsiket. Az idén első alkalommal megrendezett futó- és a hagyományos főzőverseny, valamint erdélyi és felvidéki néptáncegyüttesek, bukovinai székely hagyományőrzők fellépése is szerepel a programban. A nagyszínpadon az Összetartozunk koncert keretében Vikidál Gyula, Varga Miklós és Pál Eszter lép színpadra, délután Pál István Szalonna és bandája muzsikál.

Az Európa Nostra-díjas – épített öröksége révén turizmusból élő – Fehér megyei településen több mint negyven panzió működik, de erre a hétvégére már hetekkel ezelőtt minden szálláshely elkelt.

Hagyományok és összefogás

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a jubileumi rendezvényen, a Duna-ház előtt mondott beszédében elmondta, hogy a a Duna Televízió remek döntést hozott, amikor épp Torockóra álmodta meg a Duna-házat és a Kárpát-medencei magyar kultúra ünnepét. Az erdélyiek a Kárpát-medence egyik legszebb településének tartják Torockót, amely a természet és az ember találkozásának egyik emlékezetes példája, így az erdélyiség egyik legpompásabb metaforája.

Az RMDSZ elnöke szerint a helyi magyar közösség sikerének egyik oka a hagyományok biztos kézzel való őrzése és ápolása, az irányt adó értékekhez való elkötelezett ragaszkodás. „A torockóiak, az itt élő emberek mindig tudták, hogy a hagyomány nem béklyó. A hagyomány megtartó erő. És aki a hagyományt ápolja, a reményt ápolja. A reményét annak, hogy tudja alakítani az életét, a saját sorsa a kezében van” – húzta alá Kelemen Hunor.

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: a közszolgálati média egyik legfőbb célja, hogy megőrizze a magyar kultúrát és nemzeti identitását határon innen és túl. Megismertesse kincseit, épített és szellemi örökségét, kultúráját, hagyományait a magyarsággal és a széles nagyvilággal, mert „örökségünk mindannyiunkat kötelez”.

Van mit ünnepelni – tette hozzá –, hiszen számtalan a kincs, ami összeköt bennünket. A jubileumi Duna Napok ezekből a kincsekből merítkezik: mesterségek tudói, hagyományok őrzői, a szellemi örökség ápolói érkeztek Torockóra Kárpátaljától az Őrvidékig, Délvidéktől a Felvidékig – mondta a vezérigazgató.