_D0A2960_Copy

?Nem feltétlenül kell kutatni a tehetségeket, annál inkább támogatni, gondozni őket? ? mondta el Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, aki szerint nemcsak az a fontos, hogy anyagilag támogassuk a nehéz sorsúakat, hanem személyes kapcsolatra, mély, őszinte beszélgetésekre is szükség van.
Bagi Iván Karinthy-gyűrűs humorista, író, költő hozzátette: nagyon fontos, hogy baráti kapcsolat alakuljon ki azokkal az emberekkel, akiket felkarolnak. Véleménye szerinte a tehetség nem mindig tud utat törni magának. ?Ott, ahol én felnőttem, állami gondoskodásban, gyakran elkallódnak a gyerekek, tízből kilenc valószínűleg nem tud normális életet élni. Van azonban némi szerencséjük, hiszen a nehéz sors mindig felnagyítja a tehetséget? ? mondta el. Bagi Iván. Nagy vágya vált valóra azzal, hogy lehetősége nyílt hetente legalább egy alkalommal irodalomórát tartani a nevelőintézetben. ?Biztos vagyok abban, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak azt meg kell találni? ? vélekedett.

_D0A2819_Copy
Bagi Iván


Lőrinczy György művészeti menedzser, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke szintén fontosnak tartja a mentorálást, elárulta, hogy maga is felkarolt egy intézetben felnőtt roma fiatalt. Elmondta, hogy a Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központ számtalan formában kínál majd támogatást a hátrányos helyzetű romák számára. A Központ koncepcióját kidolgozó tanácsadó testület tagjaként kifejtette, olyan ösztöndíjprogramot kívánnak indítani pedagógusok számára, amely a személyes mentorálásra nyújt lehetőséget. ?Önmagában azonban egy intézmény semmit nem ér, akkor jó, ha az személyekre épít? ? fogalmazott.

_D0A2908_Copy

A MANK (F)Alkotás ? Házfalon az alkotásunk címmel közös alkotási lehetőséget is szervezett: július 24-én és 25-én a fesztivál résztvevői Tusványos közös óriásműalkotását készíthették el. A fesztiválozók az egyik vendégház beborított felületét tölthették meg számukra izgalmas mintákkal.

Szintén a szentendrei központú intézmény szervezett beszélgetést Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl címmel, ahol elhangzott: a díjat megalapítása óta több ízben nyerte már el határon túli művész.

_D0A3312_Copy

Július 25-én Keresztül-kasul az életen ? dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez címmel a Magyar Teátrumi Társaság sátrában filmvetítésre is sor került. Hanák Gábor filmösszeállításában az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései idézték fel az életút állomásait. Megelevenedtek a filmszerepek, a képzőművészeti alkotások, a családi gyökerek, és elsősorban az autentikus előadások: a koncertek. A filmet a vetítés előtt Szemerei Péter, a Cseh Tamás Archívum vezetője mutatta be.

A fesztivál előestéjén, július 23-án kiállítást is nyitott a MANK: a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendezett tárlatot.

Takács Erzsébet

Fotók: Csákvári Zsigmond