A Szikra Projekt eredményeiről tartottak sajtótájékoztatót március tizedikén a Néprajzi Múzeumban.

A sokszínűség jegyében a világi zene mellett nem árt az egyházi zenének is helyet biztosítani. Ennek legjobb módja, ha a keresztény könnyűzene minél szélesebb körben jut el a befogadókhoz.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédében a keresztény könnyűzenei élet fontosságát hangsúlyozta, elmondta, sokféle irányból igyekeznek támogatni a keresztény könnyűzenével foglalkozó művészeket. „Képzésre, hangszerre, határon túli programokra is kérhető támogatás” – emelte ki. „A tehetségfelfedezés új módja nyílik a program segítségével” – tette hozzá. „Mindenképp fontos, hogy egyházi és világi helyszíneken, a fővárosban és vidéken is megvalósuljon a kezdeményezés” – zárta.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések tanúsága szerint Magyarország élenjár a kultúrára fordított támogatásokban. Megtudtuk, a Szikra Projektet a kormányzat százhatvan millió forinttal támogatja.

Bolyki György, a Szikra Projekt vezetője röviden ismertette a program felépítését, az abban részt vevő vezetőségi tagokat és a projekt nyújtotta sokféle lehetőségeket. A tehetségkutatás kapcsán felvilágosítást adott arról, hogy arra öt helyszínen, Budapesten, Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Tatán kerül sor. Alkotói támogatást összesen húsz szerző és ötvenkilenc muzsikus kaphat. Elhangzott, hogy a legfőbb cél a piacképes dalok megszületése.

2020
márciusában tizenkét koncert és tizenhárom különböző zenei stílust képviselő
produkció várható.

Idén április elsején ötödik alkalommal adják át a Szikra-díjat, a nyerteseket több mint százból választják ki több kategóriában.

Fotó: Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond