L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, miniszteri biztos a Nemzeti Hauszmann Terv Információs Pontjának bemutatása során elmondta: vannak konstans tartalmak, melyek elsősorban a budai Vár történetét, valamint az újjáépítendő, rekonstruálandó épületek, épületrészek történetét mutatja be. Ennek értelmében megismerhető a tablókon keresztül a már elkészült Várkert Bazár, a Budavári Lovarda, melynek alapkövét a múlt héten tették le, a Főőrségi épület, illetve a Palotának azon részei, amelyekkel folyamatosan haladni fognak, mint a Szent István-terem, melyet 2018-ban szeretnének átadni. Készül egy terepasztalszerű makett is, amelyen nyomon lehet követni, hogy hol mi történik éppen a Vár felújításával kapcsolatban. Ezeket egészítik ki a mozgó tartalmak: a monitorokon részben a terv honlapjának, a www.hauszmannterv.hu tartalma látható, részben pedig a budai Várhoz kötődő művészek, ismert szakemberek, átlagpolgárok mondják el, mit jelent számukra a budai Vár. Mindemellett tájékozódni lehet majd a közlekedést érintő kérdésekről is, például arról, hogy hol tudnak megállni a turistabuszok. ?Hiszen július 1-jétől új rendben fognak feljönni ezek a Várba? ? fogalmazott az államtitkár.

Dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere elmondta: nagyon optimista abban a tekintetben, hogy az, amit ma még csak a tervezőasztalokon látunk, vagy amit az archív felvételek őriznek, hamarosan valóra is válhat. ?Biztos vagyok benne, hogy a 21. század kihívásaival, korszerű tartalommal, ám a régi minőségben és színvonalon fog megépülni a Királyi Palota? ? emelte ki a polgármester.

Guller Zoltán, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezetője hangsúlyozta: a magyar turizmus szempontjából kiemelkedő az, ami itt, a Várban történik. ?Naponta több száz turistabusz jön fel a budai Várba, ám az a tapasztalatom, hogy az itt eltöltött idő kevesebb, mint két óra. Ha komolyan gondoljuk azt a vállalást, amelyet a kormány az új turisztikai ügynökség elé célul tűzött ki, miszerint a turizmus tekintetében érjük el Csehország turisztikai mutatóit és közelítsünk Ausztria felé, akkor hatalmas jelentősége van a Vár felújításának? ? mondta. Hozzátette: ez az információs pont is nagyon fontos, hiszen a külföldi turisták angolul is olvashatják a feliratokat, sőt két angolul beszélő hostess is segíti majd őket.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András