fbpx

A mindennapok valóságát feledteti Marica grófnő

_WPG1427
Fotó: Walter Péter

Kálmán Imre operettjét nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen világszerte ismerik. A történet szerint Endrődy-Wittenberg Tasziló gróf a családi adósságoktól menekülve egy erdélyi birtokon vállal tiszttartói állást Török Péter álnéven. Eltarthatna a nyugodt világ egy ideig, ha meg nem jelenne a birtok nagyasszonya, Marica grófnő és vele együtt először csak képzeletbeli, majd valóságos jegyese, Báró Zsupán Kálmán ? az operettet Nagy Viktor rendezésében láthatja a közönség Kecskeméten: a premiert szeptember 27-én tartják.

?Az emberek vágynak a mesére, a meseszerű történetekre, amelyek egészen más képet festenek körénk, mint amivel a mindennapok valósága szembesít bennünket. Ugyanilyen erős a vágy az igaz érzelmekre, amelyek a műfaj elmaradhatatlan jellemzői? ? utalt Nagy Viktor arra, miért is érdemes a sokat vitatott operett műfajához nyúlni. A rendező emellett úgy véli, a színészek számára is öröm lehet ebben a műfajban színpadra lépni: ?Egy jó operett sok hálás szerepet kínál. A sikítozás nem csupán a műfajnak szól, hanem a sztároknak is? ? mondta, majd hozzátette: ehhez mérten hagyományos előadást tervezett. ?Látványos díszletek és kosztümök, nagyszerű alakítások és igazi magyaros mulatás? ? jellemezte rendezését Nagy Viktor.

Egyházi Géza, a darab egyik főszereplője szintén a klasszikus megközelítés híve: ?Nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy Nagy Viktor, az előadás rendezője klasszikus operett előadást szeretne létrehozni. Tehát nem akarja újragondolni, nem akarja modern környezetbe helyezni a darabot, éppen ellenkezőleg: megtartja saját korában, ahogy a nézők ismerik és szeretik. Ugyanakkor Gyenes Ildikó koreográfussal izgalmas, dinamikus látványvilágot társítanak hozzá? ? fejtette ki a színész-énekes, utalva arra, hogy a Marica grófnő előadásában a kecskeméti teátrum újonnan megalakult balett-tagozata is színpadra lép.

?Nagyon sokszor játszottam Maricát, mégpedig sok különböző rendezésben. Ami egyrészt könnyebbség, mert pontosan tudom, hogy milyen megterhelést jelent három órán keresztül szinte folyamatosan színpadon lenni. Másrészt viszont nehézség, hiszen a színpadon kívül kell hagynom azokat az ismereteimet és tapasztalataimat, amelyeket a korábbi előadások kapcsán megszereztem? ? mondta el Sáfár Mónika, aki a több mint száz alkalommal, amikor Marica szerepébe bújt, nem csupán magyarul énekelt. ?Ha álmomból felébresztenek, akkor is el tudom énekelni németül és magyarul is? ? jegyezte meg a színésznő.

A Marica grófnőt szeptember 27-én este 7-kor a Nagyszínházban láthatja a közönség.

 

A rovat további cikkei