fbpx

„Mindig kicsit kilógtam” – Podcast Balázs János zongoraművésszel

Mi lenne, ha… podcastunk második epizódjában képzeletben bejárjuk a fél világot. Crème brûlée-t kóstolunk Párizsban, magányosan sétálunk a Central Parkban, és Liszt nyomán Genfbe is ellátogatunk. Útitársunk a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János, aki a koncerttermek mellett a konyhában is otthonosan mozog.

„Minden karácsonykor én készítem a családnak a zserbót, szívesen kísérletezek különlegességekkel is, de nem úgy, mint egy tisztességes séf, nálam felrobban a konyha. Szól Ella Fitzgerald, és lecsúszik egy-két pohár bor is közben.” A főzés szeretetét gyerekkorából hozza Balázs János zongoraművész.

Különleges és szoros kapcsolat fűzte a nagyanyjához, aki mindig azt mondogatta, hogy unokájából világhírű zongoraművész lesz. „Nem értett a zenéhez, csak szerette az unokáját, és örülök, hogy megélhette a kezdeti sikereimet.” Otthon gyakran hallgattak zenét, többnyire cigányzene vagy régi slágerek szóltak. „Kocsis Zoltán nevét is sokszor emlegette a nagymamám.”

Zongoraművészként a világ minden táján fellép, így ébredéskor néha másodpercekbe telik, mire rájön, épp hol van. „Nem mondom, hogy szeretem ezt a sok utazást, de már hozzászoktam.” Így arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha bárhol lehetne, hova vágyna, magától értetődően feleli, hogy: haza.

A Kultúra.hu podcastjában Balázs János további érdekességeket árul el az életéről, és azt is megtudhatjuk, hogy melyik híres zeneszerzőnkkel találkozna szívesen a múltból.

Mi lenne, ha… – játék a lehetőségekkel. Minden szerdán 18:00-kor a Magyar Kultúra Podcastok csatornán. A harmadik epizód július 13-án érkezik, vendégünk Csőre Gábor színművész lesz.

#podcast
#mi lenne, ha

A rovat további cikkei