Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kereszténység a megértés, a szolidaritás, az együttérzés, a segítőkészség vallása, mégis a történelmet nézve folyamatos ellenérzésekkel, ellenambíciókkal, támadásokkal találkozhatunk.

Most is azt látjuk, hogy megjelennek a kereszténységet támadó gondolatok, a háttérbe szorítás és az eljelentéktelenítés ambíciója – mondta a miniszter, hozzátéve: a világ egyes részein a kereszténység sorsa fizikailag is nehéz, háborús övezetekben akár halálos áldozatokat is követelhet, miközben évszázados keresztény értékek mennek tönkre.

Mint mondta, Szarka Tamás személyében olyan művészt köszönthet, aki megélte a hitet, ezt ki tudja fejezni, értékelni képes a kereszténység helyzetét az egész világban. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy a Közel-Kelet sanyargatott, háttérbe szorított, üldözött keresztényein segíteni lehet – tette hozzá.

Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző elmondta: a koncerten zenekarával adja elő a művet, vendégként Miklósa Erika koloratúrszoprán és a Magyar Állami Operaház gyerekkórusa is fellép. A mű születését és bemutatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

A koncert az este 6 órai szentmisét követően 7 órakor kezdődik, a rendezvényt a járványügyi előírásokat betartva tartják meg.

Elmondta: a mű már CD-n is megjelent, az eladásából származó nyereséget az üldözött keresztények megsegítésére ajánlja fel. A pénzadomány a Miniszterelnökség Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkársága segítségével jut el a rászorultakhoz.

A CD eladásából befolyó adományt szíriai keresztényekhez juttatják el, egy felnőttképző és egy hitoktató-képző központ kapja meg.

Nyitókép: Szarka Tamás, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd