Horányi László tájékoztatása szerint a várszínház idei évadának központi előadásai misztériumokról, hitről, istentapasztalású, szakrális témájú művekről szólnak, széles kínálatot nyújtva a közönségnek több korosztályban.

A szezon július 2-án indul. Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékát adják elő a Soproni Petőfi Színházzal együttműködve. Az Assisi Szent Ferenc életéről szóló feldolgozás zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója szerezte.

Látható majd Görgey Gábor népszerű komédiája, a Komámasszony, hol a stukker? a Teart Kulturális Egyesület előadásában. A Kék Hold világa címmel a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház érkezik közös produkcióval a várszínházba.

A Mi volnék nélküled – Jászai Mari emlékezete című monodoráma a Gyulai Várszínházból jön Szilágyi Enikő tolmácsolásában. Az Arad Esztergomban című hétvégén két előadással vendégeskedik az Aradi Kamaraszínház. Bemutatják Tolsztoj Az élő holttest című művét és Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját.

A Magyarock Dalszínház Pécsváradi Zoltán – Vizeli Csaba Állati story című családi musicaljével érkezik. Látható lesz Lombos Pál Swing me Amadeus – Mozart-operák máshogyan című előadása a Kúlart Produkciótól.

A Swing Ginger Tánccsoport is készül egy nyári fellépéssel, jön a L’art pour l’art Trió a Csirkebefőttel, de látható lesz az esztergomi kötődésű Konyicska Renáta zongoraestje is az Esztergomból indultam elnevezésű programban.

A Rómeó és Júlia kortárs táncelőadása Kulcsár Noémi Tellabor feldolgozásában látható, Berecz András az Isten bolondja című műsorával csatlakozik a misztériumok évadához.

A gyermekeknek szóló XXII. Esztergomi Művésztáborban a Magyar Népmese Színház előadja a Mátyás király születése napja mesejátékot, az Esztergomi Csillangó Meseműhely a Papucsszaggató királykisasszonyokat. Hedry Mária mesedarabját, a Tündér Mirát a Zentai Magyar Kamaraszínház hozza el a nézőknek.

Az évad a bazilika előtti nagyszínpadon két látványos produkcióval zárul. enjamin Britten Noé bárkája misztériumoperája augusztus 16-án lesz látható. Ezután mutatják be Az Ég tartja a Földet Erzsébet, a szerelem szentje című musicalt Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját augusztus 19-én tekinthetik meg a nézők.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat.

A képen jelenet az Aradi Kamaraszínház Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásából.