fbpx

Mit adjak karácsonyra? – 6 izgalmas ajándéktipp

Élményt adni karácsonyra azért jó ötlet, mert így kétszer örülhet a megajándékozott: amikor megkapja a meglepetést, és amikor elmegy a rég várt előadásra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál ideális ebből a szempontból, hiszen már most elérhetőek a jegyek a válogatott világsztárok produkcióira, és alig pár hónapot kell csak várni áprilisig. A döntést megkönnyítendő íme néhány ajándékötlet: izgalmas megoldások a legkülönbözőbb érdeklődésű szeretteinknek.

Anyukának vagy lánytestvérnek: a balett bűvöletében

Balettrajongóknak, táncőrülteknek és a virtuóz hegedűjáték kedvelőinek is ideális ajándék lehet Lajkó Félix és a Győri Balett produkciója, amely a 19. századi romantikus balett remekművét, a Giselle-t kelti életre.

lajko_felix_c_erdelyi_gabor.jpg
Fotó: Lajkó Félix © Erdélyi Gábor

A gyönyörű és borzongató történet Lajkó Félix vadonatúj muzsikájának köszönhetően kerül más megvilágításba. Ráadásul nemcsak karácsonyra, hanem 40. születésnapra is tökéletes választás, hiszen a Giselle a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóelőadása, ami mellé akár a 40 éves Győri Balett jubileumi kiadványát, Major Rita Győri Balett 40 című kötetét is odatehetjük. Az igazán vállalkozó szelleműeket akár egy kezdő balett-tanfolyammal is meglephetjük.

Vagány unokahúgnak vagy -öcsnek, legjobb barátnak: csodagyerek a zongoránál

A fiatalabb generációnak manapság meglehetősen nehéz újat mutatni vagy igazán nagy meglepetést szerezni, a dél-koreai származású Ji viszont még őket is leveszi majd a lábukról. A csodagyerekként induló fiatal zongoraművész néhány éve egy Android-reklámban nyújtott teljesítményével vitte el a show-t a Grammy-gála szünetében – az ott egy kis csavarral eljátszott Beethoven-szonátát a Zeneakadémiára is elhozza. Tetoválások és lenyűgöző virtuozitás: lelkesítő inspirációnak sem utolsó, hiszen a komolyzene talán még sosem volt ilyen vagány!

(Nem csak) anglomán barátnak, férjnek: kocsmai verekedésből legendás előadás

Nyolc férfi, egy wurlitzer és sok korsó sör. A brit kocsmák füstös-sörös hangulatát közel 25 évvel ezelőtt tökéletesen adta vissza a legendás táncikon, Lloyd Newson (DV8) rendhagyó előadása. Az Enter Achillest 18 országban játszották, tévéfilm-adaptációja pedig Emmy- és Prix Italia-díjat kapott. A maga nemében mérföldkőnek is tekinthető fizikai színházi produkció alkotója, Newson életében először működik együtt egy másik társulattal: a Ballet Rambert és a Sadler’s Wells a koreográfus által válogatott új szereplőkkel viszi színre az előadást, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig a Trafóban nézhetjük meg. Aki szeretné igazán komplexszé tenni az élményt, egy londoni hosszú hétvégével vagy egy angol sörválogatással is megkoronázhatja a meglepetést. Érdemes belepillantani az előadás filmverziójába:

A világ legjobb nagyszüleinek: a világ egyik legjobb barokk együttese

Ha valaki, akkor az idősebb korosztály aztán tudja értékelni a tartalmas élményeket, az együtt töltött időt. Nagyszülőknek jó szívvel ajánljuk a Collegium Vocale Gent Zeneakadémián megrendezett koncertjét, ahol a fél évszázados múltra visszatekintő, világhírű belga régizene-együttes Bach Máté-passióját szólaltatja meg. Az este már csak amiatt is ígér izgalmas kikapcsolódást, mert Philippe Herreweghe alapító karmester és zenekara sosem ugyanazt a bevált receptet követi, hanem mindig keresi a műben rejlő újabb lehetőségeket. Sokoldalúságukat mutatja, hogy a közelmúltban Liszt-, Gesualdo- és Stravinsky-műveket rögzítettek lemezre: ezek közül az albumok közül is érdemes válogatni a nagyszülőknek, hogy az élményt otthonukba is magukkal vihessék.

collegium_vocale_gent_c_bas_bogaerts.jpg
Fotó: Collegium Vocale Gent © Bas Bogaerts

Színházi és zenei ínyencségekre nyitott apukának: Kurtág-bemutató

Újabb magyarországi bemutatónak ad otthont a BTF és a Müpa: a világhírű zeneszerző és zongoraművész, Kurtág György Fin de partie (A játszma vége) című operáját láthatjuk-hallhatjuk először Budapesten. Egy igazán ínyenc színházba járó, illetve operakedvelő apuka például biztosan örömmel fogadná ezt a nem mindennapi feltöltődési lehetőséget, hiszen a Samuel Beckett drámája alapján írt művet 2018 novemberében zajos sikerrel mutatták be Milánóban, a Teatro alla Scalában, Pierre Audi rendezésében. Amszterdamban ugyanaz a szereposztás nyűgözte le a közönséget, és Budapesten is az ősbemutató művészei, illetve az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével élvezhetjük Kurtág zsenialitását. Az International Opera Awards A játszma végét a műfaj egyik legrangosabb díjával jutalmazta világpremier kategóriában. Hogy az ajándék igazán kerek legyen, egy Beckett-drámakötetet vagy -regényt is tegyünk a fa alá.

Olaszországimádó barátnőnek: Kristine Opolais áriakoncertje

A dolce vita életérzés sosem megy ki a divatból. Olaszországért rajongó barátnőnknél garantáltan sikerünk lesz, ha egy különleges Itália-csomag formájában kap tőlünk egy kis „édes életet”. Kezdetnek lepjük meg egy páros jeggyel a világhírű lett származású szoprán, Kristine Opolais áriakoncertjére, aki az olasz operairodalom legszebb áriáival, köztük Puccini és Verdi csodálatos műveivel lép színpadra. Ha igazán emlékezetessé szeretnénk tenni az élményt, egy olasz szakácskönyvvel és isteni olasz alapanyagokkal hozzuk meg a kedvét a koncerthez – a közös főzőcskézést követően pedig irány a Müpa!

A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.

A rovat további cikkei