fbpx

Mit gondolnak a gyerekek a metrófelújításról?

Hogyan látják a gyerekek és a fiatalok a metró szerepét a városban és magát a felújítást? Milyen szerintük egy klassz állomás? Milyen a metró, amikor környezettudatos és akadálymentes, vagy amikor krízishelyzet van? A Deák17 Galéria gyerekrajz-kiállításán kiderül.

Az M3-as metróvonal felújítása kapcsán harmadik és egyben utolsó alkalommal írt ki alkotói pályázatot 3-tól 23 éves korig a rekonstrukciót irányító BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága, együttműködésben a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával. A 2018-ban és 2020-ban már lebonyolított programhoz hasonlóan az ország egész területéről érkeztek alkotások, de idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés és rekord számú, 492 darab pályamű beérkezésével zárult az esemény.

A pályázat célja volt, hogy az M3 metrófelújítást alkotások révén, azaz más nézőpontból is megismerjük. Ismét kiderült, hogy a gyerekek, fiatalok mennyire nyitottak és fogékonyak a világ történéseire, jelen esetben a kék metró korszerűsítésére. Bemutatták, milyen lenne egy állomás, ha ők terveznék, elképzelték hogyan folynak a munkálatok a föld alatt, elgondolkodtak azon, hogy milyen hatással lehet a metró a környezetre, kiknek jelent segítséget az akadálymentesítés, illetve rendkívüli körülmények között, háborús helyzetben hogyan biztosíthat menedéket.

A kisebbek leginkább színes, vidám, állatokkal, növényekkel és élettel teli állomásokat ábrázoltak, olyan terekkel, amit élénk fantáziával rendelkező gyerekek képesek álmodni; a nagyobbak olykor mélyen elgondolkodtató témákat ragadtak meg, és reflektáltak a közelmúlt eseményeire, például készültek munkák, amikhez a tavalyi kijevi metró képei adtak ihletet. Érkezett egy figyelemre méltó animációs kisfilm is, ami egy futurisztikus metróállomást és annak apró építészeti részleteit mutatja be a nyüzsgő város alatt.

A szakmai zsűri tagjai Rumi Rózsa festőművész, művésztanár, Garami Gréta művészettörténész, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria igazgatóhelyettese, Labrosse Daniel francia-magyar képzőművész, illusztrátor, művészeti vezető és animátor voltak. A kiállítás március 11-ig látogatható ingyenesen a Deák17 Galériában.

Nyitókép: Balogh Borbála Liliána rajza. Forrás: Deák17 Galéria

A rovat további cikkei