Október 1-én a Trafó Galériába látogat a 2021-ban Turner-díjra jelölt Cooking Sections művészpáros.

Szombat este Amikor a [lazac lazac [lazac]] című performansz-előadásukon a lazac, egy olyan vadhal színének nyomába erednek, amelyik értelmezésük szerint voltaképpen sem nem vad, sem nem hal (sőt még csak nem is lazac). Többéves kutatásuk eredményeit tárják ezzel elénk, mely a lazacfarmok környezeti hatásait vizsgálja: kiterjed a lazactenyésztés különböző közösségeire, ökológiájára, a táplálékláncra gyakorolt hatására és mindennek tükrében arra, ahogy a minket körülvevő világra tekintünk.

Az előadás még azt is megkérdőjelezi, hogy a környezetünkben általunk természetesnek vélt színek valóban annak tekinthetők-e még egyáltalán, illetve rámutat, hogy a bolygónkra gyakorolt hatásunk hogyan befolyásolja a színérzékelésünket.

A két művésznek a Skócia partjainál található Skye-szigeten végzett kutatásai rávilágítanak, hogy az ipari tevékenységek milyen hatással vannak a bolygó metabolizmusára, hogyan hozzák létre a kizsákmányolás új tájait, továbbá mindez miként hangolja újra a világ érzékelésének árnyalatait és tónusait.

A Cooking Sectionst 2013-ban Daniel Fernández Pascual és Alon Schwabe alapította Londonban. Gyakorlatuk az élelem szűrőjén keresztül figyeli meg, kutatja és elemzi átalakulóban lévő tájainkat. Projektjeiket a világ számos pontján, rangos helyszíneken mutatták be. A müncheni Képzőművészeti Akadémia vendégoktatói voltak, jelenleg a londoni Royal College of Art egy stúdióját vezetik.

2021-ben Turner-díjra jelölték őket, a 2019-es Future Generation Art Prize különdíjasai, társadalmilag elkötelezett praxisukért jelölték őket a Visible Awardra. Daniel Fernández Pascual Being Shellfish című munkájáért elnyerte a 2020-as Harvard GSD Wheelwright-díjat.

Előadásuk előtt Mary Maggic kínai–amerikai művész és kutató performansz-előadását tekinthetik meg az érdeklődők.

A program a Megtartó rendszerek. Eseménysorozat a gondoskodás és a megküzdés erővonalairól részeként valósul meg a Trafó Galériában.