fbpx

Felhívás Családbarát Múzeum cím elnyerésére

Mitől lehet családbarát egy múzeum?

Hogy mitól lehet egy múzeum családbarát, arra a szervezeti működésétől kezdve a szakmai munkáján át a közönségkapcsolati gyakorlatáig és az általa nyújtott szolgáltatásokig bezárólag sokféle szempontot fel lehet ezzel kapcsolatban sorolni. Átfogóan az alábbi definíció kívánkozik ide:

A családbarát múzeum kiemelt figyelmet fordít a családokra, mint látogatókra és legfontosabb célja a különféle családtípusok minőségi időtöltésének elősegítése, a családtagok különböző generációi közötti párbeszéd és tudásmegosztás ösztönzése és segítése, alkalmainak gyarapítása, pozitív élmények szerzése, a családbarát értékrend és a család, mint mikroközösség erősítése. Folyamatosan vizsgálja a családok igényeit és lehetőségeihez mérten igyekszik kielégíteni ezeket. Fejleszti és bővíti a családokat megcélzó élményközpontú oktatási, nevelési és szociális tevékenységeit, családbarát szolgáltatásait és ebben szorosan együttműködik a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel.”

A fenti definíció a  Fókuszban a közönség – Útmutató a család, gyermek és iskolabarát múzeumi működéshez, a múzeumpedagógia, az önkéntesség és az IKSZ minőségmenedzsmentjéhez című kötetben olvasható Hegyi-Füstös Ilona, Káldy Mária, Kesik Gabriella, Nagy Magdolna és Paálné Patkó Györgyi tollából A családbarát múzeum című írásban. A muzeális intézményeknek a szakmailag megalapozott helyzetelemzés és önértékelés elvégzéséhez segítséget nyújtó tanulmányt tartalmazó kötet a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében jelent meg a MOKK Múzeumi iránytű kiadványsorozatának 28. köteteként. A kiadvány online változata itt tölthető le ingyenesen.

A családbarát szempontok szerint történő múzeumi működés elismerésére szakmai díj is létezik már Családbarát Múzeum címmel, melyet 2020-ban alapított a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Ennek része a pályázati úton elnyerhető, minőséget jelző márka, a Családbarát védjegy.

A 2020. évi Családbarát Múzeum felhívás, melyre 2020. szeptember 1-ig lehet jelentkezni, ide kattintva érhető el. 

Az elismerést első alkalommal a tervek szerint 2020. szeptember 28-án, a családbarát múzeum témájához kapcsolódva Múzeumi családi „kirakós” című 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében vehetik át az erre érdemes muzeális intézmények.

Az elismerést minden magyarországi, működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény és tagintézménye  elnyeri, amelyik teljesít a külső (a látogatók által érzékelt) és belső (a múzeum munkatársait és belső folyamatait érintő) szempontok alapján felállított kritériumrendszerben meghatározott 30 kritérium közül legalább 24-et, és a felhívásban előírt dokumentumokkal igazolja a feltételek teljesülését az adott évre vonatkozóan.A Családbarát Múzeum címet elnyerő múzeumok  három éven keresztül jogosultak használni a minősítést igazoló logót.

Forrás és további részletek itt.

A rovat további cikkei