A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecitta közös rendezvényén eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a filmeket.

Az idei MittelCinemaFest Francesco Bruni negyedik filmjével, az idei Római Filmfesztiválon debütált, Vajon mi lesz? című alkotással nyílik meg. A film sajátos iróniával mesél egy férfi (Kim Rossi Stuart) betegségén átvezető „utazásáról”, a halállal való szembenézéséről.

Claudio Noce harmadik egész estés filmje, a 77. Velencei Filmfesztiválon bemutatott, Miatyánk című alkotása is szerepel a fesztiválon. Főszereplője Pier Francesco Favino, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Coppa Volpi-díjat. A film valóságos történeten alapul: 1976-ban Rómában a rendező apja a terrorellenes egység helyettes vezetőjeként egy merénylet következtében szenvedett sebesülést.

Fontos elismerésben részesült a 77. Velencei Filmfesztiválon Pietro Castellitto első rendezése, a Ragadozók is, amely elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Horizont-díjat. A film hamisítatlan iróniával mesél a társadalom minden rétegében szinte uralkodóvá vált magányról, a kommunikációs nehézségekről és a megértés hiányáról.

Némileg szürreális komédia a MittelCinemaFest zárófilmje, A nélkülözhető boldogság pillanatai, amely Francesco Piccolo azonos című regényéből készült Daniele Luchetti rendezésében. A film főszereplője Pierfrancesco Diliberto, ismertebb nevén Pif.

Az Olasz Filmfesztivál idei válogatásában az új, az utóbbi évek filmjeiben feltűnt olasz színészgeneráció több tehetséges tagja látható viszont. Az Utódok című film főszereplője Valerio Mastandrea, akik a magyar nézők az Éljen a szabadság című filmből és a Teljesen idegenek Leléjeként ismerhetne. A Majdnem kifogástalan szülők főszereplője pedig Anna Foglietta, aki a Teljesen idegenek Carlottáját alakította, valamint a Duna televízióban bemutatott, A maffia csak nyáron öl című sorozat főszereplője volt. A Teljesen idegenek Peppéjét, Giuseppe Battistont most A nagy lépés főszereplőjeként láthatják a nézők.

A fesztiválon vetítik továbbá az Oscar-díjas Gabriele Salvatores Ne félj, ha megölellek című alkotását is, melynek főszereplőjét, Claudio Santamariát a Bűnügyi regényből ismerheti a magyar közönség.