A ?fehér arany?, azaz a porcelán birtoklása régen rangot, kiváltságot jelentett ? írják a Gödöllői Királyi Kastély oldalán. Olyan áhított tárgy volt, amelynek komoly értéket tulajdonítottak. A magyar arisztokrácia már régóta kedvelte és gyűjtötte az európai porcelánmanufaktúrák termékeit, amelyek magas ára a 19. század közepétől a magyar porcelánmanufaktúrák felé terelte a gazdag polgárság és az arisztokrácia megrendeléseit ? olvashatjuk a kiralyikastély.hu-n. Mint írják: külföldön talán a legismertebb magyar porcelánmárka a ?Herendi?, a brit uralkodócsalád rajongásának és Fischer Mór szakértelmének köszönhette európai hírnevét.

 


1568_600x360.png
Fotó: kiralyikastely.hu

Amikor a bécsi porcelángyár, a térség második legrégebbi és nagy történeti hagyományokkal rendelkező manufaktúrája 1864-ben beszüntette termelését, a művészi kivitelezésű, egyedi porcelánok előállítására szakosodott herendi gyár vevőköre látványosan bővült. 1867 után a legnagyobb megrendelések a királyi udvarból érkeztek, és a Herendi Porcelánmanufaktúra 1872-ben elnyerte a császári és királyi udvari szállítói címet. A Budán és Gödöllőn használt készletek gyártása mellett gyakran a diplomáciai ajándéknak szánt darabok is Herenden készültek.

Az arisztokraták életének fontos eseményei közé tartozott a vendéglátás, amelynek fénypontját az étkezések adták. A reprezentáció és az etikett sehol sem került annyira erősen előtérbe, mint a szertartások által uralt étkezéseken, kiváltképp az esti vacsorákon. Az étkezések a mindennapok során is szigorú szabályok szerint zajlottak. A terítékek is éppen annyira finomak és drágák voltak, mint a nagyobb eseményeken, talán csak a mennyiségük volt kevesebb, igazodva a rövidebb ételsorhoz és az asztal körül lévők számához. A tányérok, poharak, evőeszközök minősége jól mutatta a vendéglátó család társadalmi helyzetét.


406_1_600x424.png
Fotó: kiralyikastely.hu

?Sajnos a 20. század történelmi viharaiban e pompás porcelánterítékek részben, vagy egészben megsemmisültek, sokszor a tárolásukra szolgáló bútorokkal és gyakran magával a kastély vagy a palota épületével együtt. A kirabolt, felgyújtott és a földdel egyenlővé tett épületekből kimentett minden egyes porcelán ritka és értékes tanú, amely egy letűnt korszak és egy régen irigyelt társadalmi réteg étkezési szokásairól tanúskodik. A kiállításunkon bemutatott tárgyak különleges 19. századi darabok, az empire korszakától egészen a századfordulóig? ? olvashatjuk a tárlat oldalán.

 

A kiállításon bemutatott porcelántárgyakat (pohárhűtő, parfés kínáló, csemegéstálka, tejszínes kiöntő) megterített asztalokon, korhű enteriőrökben tekinthetjük meg. A Gödöllői Királyi Kastély második fénykorát, az Osztrák?Magyar Monarchia korát a híres bécsi gyárak termékei, illetve a különleges herendi porcelánok reprezentálják. A tárlat igazi különlegessége, hogy egy kiállításon belül jelennek meg az úgynevezett Alexandra Pavlovna-étkészlet darabjai és a budai várban, valamint a gödöllői kastélyban használt királyi porcelánok.


godollo_45_600x400.png
Fotó: Papp Eszter

Az időszaki kiállítás a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 keretében az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége közös tematikája alapján valósult meg. A tárlatot szeptember 2-ig tekinthetik meg az érdeklődők Gödöllőn.

 

A kiállításra műtárgyakat kölcsönzött:

Ari S. Kupsus, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Fazekas György Alpár, Gödöllői Városi Múzeum

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Iparművészeti Múzeum, Nemes Galéria

Forrás: Kultúra.hu/kiralyikastely.hu/MTI