Coco Chanel, születési nevén Gabrielle 1883-ban Saumur-ben látott napvilágot szegény család sokadik gyermekeként. Miután édesanyja tuberkulózisban meghalt, szeszélyes édesapja pedig lemondott róla, így az aubazine-i árvaházba került. Az ott szerzett élmények és az öltözködési stílus később erős hatással volt munkásságára.

coco

A varrást 18 éves korában kezdte el, amikoris a moulins-i Notre-Dame intézetbe helyezték, ahol babaruhákat és kelengyéket kellett készítenie. Öt évvel később elindult szerencsét próbálni a Vichyben élő bácsikájához. A jobb boldogulás reményében először kisebb kávéházi, színházi háttérszerepet vállalt. A Coco nevet nagysikerű Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro? előadása nyomán kapta. Párizsba 1909-ben az Arthur Capel iránt érzett szerelem miatt költözött. Itt nyitotta meg első üzletét, amely kalapkészítő műhelyként működött. A híres Chanel parfüm ötlete egy vakáció során merült fel, amikor találkozott Ernest Beaux-val, a népszerű parfümkészítővel, aki az egyedi stílusához illő, szintetikus anyagokat kombináló, különleges virágillattal adományozta meg.

Coco Chanel teremtette meg az elegáns egyszerűség és kényelem definícióit, a nők nagyon szerették ezért, mert olyan ruhákat tervezett, amelyekben nem kellett feszengeniük, mégis csinosak lehetettek. A korszakalkotó stílus hamar elterjedt, és még a Vogue és Marilyn Monroe is felfigyelt rá. Népszerű kardigánjaihoz és kosztümjeihez később strasszból, gyémántból és rubintból készült karpereceket és melltűket is árult. 1957-ben pedig neki ítélték a Neiman Marcus Fashion-díjat Dallasban. A francia divat legnagyobb ikonja 87 évesen, Párizsban hunyt el.