A magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakasza az 1896-tól napjainkig tartó több mint száz év. A kiállítás a korszak legizgalmasabb műveiből válogat, úgy, hogy a különböző irányzatok egy-egy jellemző művét mutatja be. A korszak a 19. század végén, a nagybányai festőiskola élén álló Ferenczy Károllyal kezdődött, de lesznek művek a pályája kezdetén francia indíttatású Rippl-Rónaitól vagy Czóbeltől, és az erőteljes formavilágú Nyolcaktól is. A képek alkotói között lesz az avantgárd élvonalába tartozó Kassák, vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy, a Bartók szellemiségét követő szentendrei iskola, és a második világháború után alakult Európai Iskola is. Olyan nagyszerű kortárs festőművészektől alkotásai is Balatonfüreden lesznek, mint Keserű Ilonáé, vagy Nádler Istváné.

egry
Egry József: Visszhang (1936)

A kiállítás kurátora Kovalovszky Márta művészettörténész, a tárlat az ő könyvén, a 2005-ben megjelent A modern magyar festészet remekei című köteten alapszik. Kovalovszky Márta a 20. század második felének meghatározó művészettörténésze. Férjével, Kovács Péterrel felépítette a székesfehérvári Szent István Király Múzeum kortárs gyűjteményét, és a 60-as évektől szervezett itt kiállításokat a hivatalos kultúrpolitika ellenében is Csontvárytól Kondorig, Vajdától Kornissig.

Az egyre növekvő ismeretségű és látogatottságú balatonfüredi Vaszary Galéria kitűnő helyszín egy ilyen, a modern magyar művészettel átfogóan foglalkozó kiállítás megszervezésére. A magyar képzőművészetben járatos vendégek mélyebb betekintést nyerhetnek a témába, a kevésbé tájékozottak pedig áttekintést kapnak a korszakról. A kiállítás műtárgyait különböző múzeumi és magángyűjteményekből kölcsönözzük.

A kiállítást 2015. augusztus 21-én 19 órakor Radnóti Sándor esztéta nyitja meg.

modernmagyarmeghivo

A kiállító művészek névsora:

Aba-Novák Vilmos, Anna Margit, Bak Imre, Bernáth Aurél, Czimra Gyula, Czóbel Béla, Csernus Tibor, Csók István, Egry József, El Kazovszkij, Farkas István, Fe Lugossy László, Fehér László, Ferenczy Károly, Frank Frigyes, Frey Krisztián, Gedő Ilka, Gulácsy Lajos, Gyarmathy Tihamér, Halász Károly, Hencze Tamás, Kádár Béla, Károlyi Zsigmond, Keserü Ilona, Kmetty János, Kondor Béla, Konok Tamás, Korniss Dezső, Kőnig Frigyes, Köves Éva, Lakner László, Márffy Ödön, Mazzag István, Mednyánszky László, Nádler István, Nemes Lampérth József, Ország Lili, Patkó Károly, Pinczehelyi Sándor, Radák Eszter, Rippl-Rónai József, Roskó Gábor, Scheiber Hugó, Szikora Tamás, Tihanyi Lajos, Tot Endre, Ujházi Péter, Veszelszky Béla, Vojnich Erzsébet, Wahorn András