fbpx

A Modok Mária és Czóbel Béla festőházaspár közös kiállítása

Eddig nem látott alkotásokat is bemutat a Modok Mária és Czóbel Béla festőházaspár közös kiállítása, amely Két paletta címmel péntektől látható Szentendrén, a Czóbel Múzeumban.

A jövő év novemberéig látható tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrumban (FMC) őrzött festői hagyatékból és korabeli fotókból, dokumentumokból a festőházaspár izgalmas művészeti párbeszédét és egymásba olvadó festői törekvéseit követi végig.

A kiállítás egyik fő érdekessége az a kétoldalas mű, amelynek egyik oldalán egy enteriőr, a másikon csendélet látható Czóbel Bélától. Az 1917-ben készült alkotás azért érdekes, mert ebből a periódusból kevés munka ismert a szakemberek előtt.

A válogatás azt az időszakot helyezi fókuszba, amelyben Czóbel biztonságos otthonra lelt Modok Mária mellett, és új energiákkal dolgozhatott. De kitekintést ad a korai munkákra és Czóbel egyedül töltött, utolsó öt évében készült alkotásaira is. A kiállítás kiegészül a közgyűjteményekből és magángyűjtők tulajdonából származó, korszakjelző alkotással is, és eddig még soha nem látott festményekkel, grafikákkal.

A Czóbel Múzeum 1975-ös megnyitásakor a festő is kifejezte óhaját, hogy felesége egy állandó kamarakiállítást kapjon. Erre csak az épület 1983-as átépítése után került sor, és csak pár évig állt fenn. A közös kiállítás alkalmat ad arra, hogy nagyobb volumenben, együtt is bemutatkozhasson a két művész.

A közös kiállítással Modok Mária (1896–1971) halálának és Czóbel Béla (1883–1876) Műcsarnokban rendezett kiállításának 50. évfordulóját is megünneplik.

Fotók: Deim Balázs

A rovat további cikkei