A szerb kormány döntése értelmében a színházaknak legkésőbb 21 óráig be kell zárniuk, így az előadásokat korábbi időpontra kellett helyezni. Emellett kulturális rendezvények esetében zárt térben legfeljebb százan tartózkodhatnak, két ember között legalább egy ülőhelyet ki kell hagyni, és a nézőknek az előadások teljes ideje alatt maszkot kell viselniük.

A 12. Desiré fesztivált Urbán András egy korábbi rendezése, A nézés költészete indítja.

Elmarad a montenegrói Barski Ljetopis és a Podgoricai Városi Színház koprodukciójában, Urbán András rendezésében készült Don Quijote, valamint Kokan Mladenovic Woland-alkalmazás című interaktív előadása. Új programként látható lesz viszont a Belgrádi Drámai Színház Jugojugoszlávia című produkciója.

A fesztiválon a tervek szerint két magyar előadás lesz látható. Az Újvidéki Színház és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójában Pintér Béla legismertebb darabja, a Parasztopera Keresztes Attila rendezésében, és Hajdu Szabolcs trilógiája – az Ernelláék Farkaséknál, a Kálmán-nap, valamint az Egy százalék indián – zárja a fesztivált a Látókép Ensemble előadásában.

Nyitókép: Urbán András A nézés költészete. Fotó: Molnár Edvárd