A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen április 9-én, az Egyetem Napjának keretében avatják a rendezőt az intézmény díszdoktorává.

D_ATI20171122002.jpg
Fotó: Balázs Attila / MTI

Mohácsi János a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügy szakon 1979-ben megkezdett tanulmányait 1981-ben hagyta abba. 1980 és 1983 között amatőrként a Mozgó Színház rendezője volt. 1983-tól 2010-ig  előbb színész, majd segédrendező, végül rendező lett a kaposvári Csiky Gergely Színházban. Pályája kezdete az 1984-es Hogyan vagy, partizán, avagy Bánk bán című stúdióelőadástól számítható. Mohácsi 2010 és 2011 között a kaposvári színház vendégrendezője volt, azóta szabadúszó. Rendezett a Bárka Színházban, a Nemzeti Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Vígszínházban, a Kecskeméti Katona József Színházban, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatánál, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban.

Ahogy Urbán Balázs összegzi elemzésében a Színház lapbanMohácsi Jánosról: a „pályája első húsz-huszonöt évében alapvetően ugyanazzal a társulattal dolgozó rendező valóságos »színházi vándormadárrá« vált”.  Legfontosabb rendezései:1916. A Csárdáskirálynő; A kávéház; Istenítélet; Krétakör; Csak egy szög; 56 06 őrült lélek vert hadak; Egyszer élünk...A velencei kalmár; Egy piaci nap, e föld befogad...

1995-ben Jászai Mari-díjjal, 2008-ban Magyarország Érdemes Művésze kitüntetéssel ismerték el.

A Kaposvári Egyetemen színészmesterséget tanított 2013-ig. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen olyan előadásokat készített a hallgatókkal, mint a Parasztopera, a Tűzoltó vagy a Johanna, avagy maradjunk már emberek.

Mint az egyetem programajánlójában írják, „a művészi programokkal tarkított ünnepség az intézmény közel nyolc évtizedes működését ünnepli”, melynek keretében felidézik a korábbi növendékek és tanárok emlékét is.