fbpx

Mohácsi-rendezéssel indul a budaörsi színház évada

Megkezdődtek Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás olvasópróbái a Latinovits Színházban. A teátrum új évadának idei első bemutatója Csiky Gergely egyik legsikeresebb színművéből készül. A proletárokból a Mohácsi testvérek készítettek átiratot.

A proletárokat 1880 januárjában mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban. Az előadás zajos sikert aratott, az akkori kritikusok a magyar társadalmi dráma születésének nagy pillanataként emlegették Csiky művét, a szerzőt pedig a műfaj megteremtőjének kiáltották ki. A szocializmusban Ingyenélők címmel futott a darab, 1979-ben játékfilm is készült belőle Szemes Mari és Darvas Iván főszereplésével.

A kiegyezés utáni Magyarországon játszódó A proletárok hősnője egy vértanúnak hazudott szabadságharcos álözvegye, aki egy hivatásától eltiltott ügyvéddel és egy házasságszédelgő dzsentrivel karöltve igyekszik különféle fondorlatokkal minél többet kicsikarni a náluk semmivel sem különb úri osztály tagjaitól.   

„Csiky Gergely színművének az alapötlete fogott meg minket, vagyis az a szituáció, hogy valaki egy szabadsághős özvegyének adja ki magát, és ebből próbál megélni. Ezt az alaphelyzetet fogjuk erőteljesen felpuffasztani, az eredeti, igencsak poros szöveget alaposan átdolgozva” – mondta Mohácsi János a hétfői olvasópróba után. Mint elárulta,

a darab kiválasztásánál az lebegett a szemük előtt, hogy valami olyat csináljanak, amit még nem, de azt is figyelembe véve, hogy mi állna jól a budaörsi társulatnak.

A Mohácsi testvérek először dolgoznak a budaörsi Latinovits Színházban. „Nagyon drukkolunk ennek a színháznak. Reméljük, hogy a közös munkával mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél többen megismerjék ezt a remek helyet” – mondták.     

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című darabban Spolarics Andreát, Hartai Petrát, Böröndi Bencét, Mertz Tibort, Ilyés Róbertet, Fröhlich Kristófot, Chován Gábort, Alberti Zsófit, Lugosi Györgyöt, Bohoczki Sárát, Szőts Orsit, Bregyán Pétert, Takács Zalánt és Páder Petrát láthatja a közönség, a bemutató október 1-jén lesz.

A budaörsi Latinovits Színház 2022/23-as évadja Székely Csaba tavaly ősszel bemutatott Öröm és boldogság című darabjával indul Alföldi Róbert rendezésében szeptember 2-án. Visszatér Máté Gábor rendezése, a Katharina Blum elvesztett tisztessége Hartai Petrával a főszerepben, a Fehér Balázs Benő-féle Szentivánéji álom és Koldusopera, a Pelsőczy Réka rendezte Vadászat és Berzsenyi Bellaagh Ádám Rekviem egy álomért rendezése is. A gyerekeknek a felújított Ebcsont és nyúlcipő, valamint A Négyszögletű Kerek Erdő című előadásaival készül a színház, de műsoron marad a Wéber Anikó regénye alapján készült Az osztály vesztese is.

Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadás mellett tovább öt új bemutatóval készül a tizedik, ünnepi évadára a színház. Decemberben Varsányi Anna Az eprésző kislány című darabja debütál Alföldi Róbert rendezésében, jövő februárban Zsótér Sándor Bertolt Brecht-rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei érkezik, áprilisban pedig Berzsenyi Bellaagh Ádám viszi színre a Beszélnünk kell Kevinről című regény színpadi adaptációját. Az ifjúsági közönségnek készül A kutya különös esete az éjszakában Csábi Anna rendezésében, valamint a Bűn és bűnhődés című tantermi előadás Varsányi Péter rendezésében.

Nyitókép: Borovi Dániel

A rovat további cikkei