Hiába volt úttörő a fényképezés és a vizuális kultúra területén, Lucia Moholy neve sokak számára máig ismeretlen. A Kunsthalle Praha most régóta esedékes tárlattal mutatja be pályafutását.

Unknown photographe Portrait of LM 1927_Bauhaus-Archiv.jpg
Ismeretlen fényképész: Lucia Moholy portréja (1927, Bauhaus-Archiv)

Lucia Moholy Prágában született Lucia Schulz néven 1894-ben, cseh-német-zsidó családban nőtt fel. Az I. világháború idején Németországba költözött, ahol megismerkedett Moholy-Nagy Lászlóval, akihez 1921-ben ment feleségül.

1923 és 1928 között Lucia Moholy a 20. század egyik legbefolyásosabb művészeti iskolája, a Bauhaus épületeit, design tárgyait és nevezetes alakjait fotózta, többek között az alapító Walter Gropiust, a szürrealista Florence Henrit, valamint Otti Berger textilművészt. Moholy aprólékos és látványos dokumentációjának köszönhetően a Bauhaus híressé vált tervezési filozófiájáról, amely az egyéni művészi látásmódot integrálta a tömeggyártás elveivel és a funkcionalitásra való törekvéssel.

Lucia Moholy_The view from LM window, 1926_Fotostiftung Schweiz.jpg
Lucia Moholy: Kilátás Lucia Moholy ablakából (1926, Svájci Fotóalapítvány)

Bár jelentős szerepe volt a Bauhaus sikerre vitelében, életében Moholy kevés elismerést kapott munkájáért. 1929-ben elvált Moholy-Nagy Lászlótól – a nevét azonban megtartotta –, majd 1933-ban, nem sokkal Adolf Hitler hatalomra jutása után elmenekült Németországból. Kénytelen volt hátrahagyni felbecsülhetetlen értékű üvegnegatívjait, így sok fényképe elveszett, másokat pedig nevére való hivatkozás nélkül reprodukáltak és publikáltak.

A Bauhaushoz való hozzájárulásán túl a prágai kiállítás bemutatja Moholy további munkáit is. Párizsban és Londonban is élt, ahol portréstúdiót nyitott, és a Bloomsbury Group tagjait és más prominens művészeket fényképezett. 1939-ben adta ki fotótörténeti könyvét, A fényképezés száz éve 1839–1939 címmel. Később a mikrofilm-technológia területén dolgozott, a II. világháborúban titkos tudományos és műszaki publikációkat, dokumentumokat másolt Nagy-Britannia részére. A háború után az UNESCO felkérésére a Közel-Kelet kulturális örökségének dokumentálásával foglalkozott. 1959-ben Svájcban telepedett le, ahol főleg művészetkritikával foglalkozott.

Lucia Moholy Expozíciók Kunsthalle Praha.jpg
Lucia Moholy: Expozíciók című retrospektív kiállítás a Kunsthalle Praha-ban. Fotó: Vojtěch Veškrna

A Kunsthalle Praha kiállítása végre megadja neki az elismerést, ami életében járt volna neki. A Lucia Moholy: Expozíciók című retrospektív tárlat az 1910–1970 közötti időszakát idézi fel több mint hatszáz fénykép, mikrofilm, levél, cikk, könyv és hanginterjú segítségével, amelyek közül sok korábban sehol nem volt látható.

A Lucia Moholy: Expozíciók kiállítás 2024. október 28-ig látható a Kunsthalle Prahában.

A cikk forrásai itt és itt olvashatók.